победа

Първа съдебна победа за Спаска Митрова

Македонката с българско гражданство Спаска Митрова спечели първа съдебна победа за правото да отглежда дъщеря си Сузана.

Съдът в Гевгелия отхвърли иска на бившия ѝ съпруг Воислав Савич, който настояваше условната присъда от 6 месеца да стане ефективна и Спаска отново да влезе в затвора.

Пред съдиите в основния съд в Гевгелия Савич и неговият адвокат повториха иска, като изрично подчертаха, че искат да видят Спаска зад решетките. Съдът този път реши обаче друго.

В хода на заседанието и прокурорът по делото, и съдията от наказателния съвет предложиха искът на Савич да бъде отхвърлен, тъй като Митрова е изпълнила условията на изпитателния срок. Спаска има три присъди за едно и също провинение според наказателния кодекс – отвличане (отнемане) на непълнолетно дете. Става дума за становището на социалния съвет в града и на бащата на малката ѝ дъщеря Сузана, че Митрова не е изпълнила решението на съда да предоставя на Савич възможност в определен ред да вижда дъщеря си. По това обвинение освен тези отхвърлени сега 6 месеца условно Спаска има още една присъда – от 8 месеца. Съдът обаче смята, че с излежаването на 3 месеца зад решетките в затвора “Идризово”, на които тя бе осъдена със същото обвинение, тази присъда може да се смята за изпълнена.

На въпрос на един от малкото журналисти виждала ли е Спаска дъщеря си в тези 25 дни след освобождението си от затвора в Скопие тя отговори отрицателно. Адвокат Михайловски заяви, че до дни ще внесе в съда иск да бъде позволено Спаска да види дъщеря си.


Коста Филипов, кореспондент на БНТ, специално за „Труд“

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.