победа

Първа съдебна победа за Спаска Митрова

Македонката с българско гражданство Спаска Митрова спечели първа съдебна победа за правото да отглежда дъщеря си Сузана.

Съдът в Гевгелия отхвърли иска на бившия ѝ съпруг Воислав Савич, който настояваше условната присъда от 6 месеца да стане ефективна и Спаска отново да влезе в затвора.

Пред съдиите в основния съд в Гевгелия Савич и неговият адвокат повториха иска, като изрично подчертаха, че искат да видят Спаска зад решетките. Съдът този път реши обаче друго.

В хода на заседанието и прокурорът по делото, и съдията от наказателния съвет предложиха искът на Савич да бъде отхвърлен, тъй като Митрова е изпълнила условията на изпитателния срок. Спаска има три присъди за едно и също провинение според наказателния кодекс – отвличане (отнемане) на непълнолетно дете. Става дума за становището на социалния съвет в града и на бащата на малката ѝ дъщеря Сузана, че Митрова не е изпълнила решението на съда да предоставя на Савич възможност в определен ред да вижда дъщеря си. По това обвинение освен тези отхвърлени сега 6 месеца условно Спаска има още една присъда – от 8 месеца. Съдът обаче смята, че с излежаването на 3 месеца зад решетките в затвора “Идризово”, на които тя бе осъдена със същото обвинение, тази присъда може да се смята за изпълнена.

На въпрос на един от малкото журналисти виждала ли е Спаска дъщеря си в тези 25 дни след освобождението си от затвора в Скопие тя отговори отрицателно. Адвокат Михайловски заяви, че до дни ще внесе в съда иск да бъде позволено Спаска да види дъщеря си.


Коста Филипов, кореспондент на БНТ, специално за „Труд“

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.