Волга

Приключи преборяването в Руската Федерация

От 14-и до 25-и Октомври в Руската Федерация се проведе преброяване на населението.

За пръв път от 1926-а година насам е възможно самоопределянето като българин или българка.

След като Червената Армия смазва обявилата независимост република Идел-Урал, болшевишката власт с указ заличава българската националност в границите на СССР от Списъка на Народите и преименува волжките българи в „татари“. Съветската репресивна система се заема с методично създаване на „тарарска“ идентичност (опит заимстван 25 години по-късно от Югославия).

В днешно време брутални преки лични репресии като че няма или поне самоопределящите се като българи не се озовават бързо в Сибир. На лице е все още случайна или не остатъчна и модерна пропаганда, но общностите на волжките българи успяват да извоюват съвсем мирно и цивилизовано все повече свобода и демокрация.

Все пак трябва да помним че вековете на репресии от монголо-татарското нашествие насам са оставили дълбоки белези. Според Р.Гарифуллина от Казанския Психологически Център около 89% от гражданите на Татарстан страдат от комплекси или се притесняват от натрапената си идентичност (макар едва половината да признават че в някакъв момет да са били пряко дискриминирани или унизявани).

Резултатите от преброяването ще са доста интересни. Пoследният път когато са имали възможност (през 1926) като българи са се самоопределили около милион и половина. Предполага се че днес общо са около 7 милиона основно в Татарстан, Чувашия и Башкирия, но също и в Самарска област, Казакстан и други места. Разбира се би било наивно да очакваме след десетилетия забрани и манипулации да са толкова и в преброяването. Все пак възможността да се самоопределят като българи е стъпка в много положителна посока.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button