Бесарабия

„Българска“ постановка в Одеса

На 13-и Април, украинските служби за сигурност осуетиха опит за протестна акция на уж българската общност в Одеса. Според СБУ това е било постановка.

Почти не ясно заради кого е организирана акцията и защо, но може би щеше да добре поне да информират самата българска общност. Акция е трябвало да премине от паметника на Христо Ботев до консулството на България в Одеса, където участниците е трябвало да протестират срещу „потискането на етничните българи в Украйна“. Не е ясно дали е участвал поне един бесарабски българин.

Организатор на акцията е Николай Дулски – лидер на организация „Наждак“, който през Март опита да организира „спонтанна“ акция на фалшиви поляци, целяща блокиране на път. Службата за Безопасност на Украйна е засякла кореспонденция между него и пристигналия от Харков координатор на акцията.

Съответно биват арестувани в непосредствено в началото, по време на заплащането на актьорите. Планираната фотосесия търпи провал.

Днес СБУ даде брифинг за случая въз основа на събраните доказателства и самопризнанията на арестуваните.

Кремъл не прекратява опитите си да скара Украйна с приятелски настроените към нас държави чрез изкуствено създаване на междуетнични конфликти и спекулации на тема потискане на националните малцинства.

Почеркът на руските специални служби не се променя – финансиране на актове на вандализъм или диверсии срещу исторически паметници, или учреждения на националните малцинства. След това се организира фейкова протестна акция, в която няма нито един представител на това национално малцинство.

В план максимум на руските специални служби е било предвидено нападение от псевдонационалисти срещу мирния марш с използването на пиротехника.

Вероятно намекват за инцидента със заливане с боя на паметника на българските опълченци в Болград, точно преди 3-и Март. Може би организирането на платени статисти се е наложило, след както бесарабските българи реагираха с недоумение на инцидента.

Източник
СБУStopFake

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button