Бесарабия

Заляха с боя паметника на българските опълченци в Болград

Неизвестни заляха с боя паметника на българските опълченци в Болград Украйна. Сигналът е получен сутринта на 28-и Февруари.

Паметника е бил плиснат с жълта боя. Върху паметната плоча има надпис „куфар, влак, София“. Версия на популярния в Украйна призив към руснаците там да си заминат в родината „куфар, влак, Москва“.

Полицаи съставят протокол за заливането с боя на паметника на българските опълченци в Болград.

Сигналът за инцидента е подаден не в градския съвет, а в приемната на депутата от Наш Край, българина Антон Киссе. На място е отишъл и областният съветник от Наш Край Афанасий Самунжи и е подал сигнал до полицията. Полицията се отзовава бързо и съставя портокол. Пристига лично и началника на полицията в Болград. В района няма камери, след както са били откраднати и не са били възстановени. Началникът на полицията е обещал да разпореди патрулиране около паметника.

Почистване на боята от паметника в Болград

Бесарабските българи на място са решили да не чакат разследването и събирането на улики, а веднага заедно с общински работници са започнали да почистват боята. Много болградци са предложили помощта си като доброволци, или са помогнали с инструменти и материали. За възстановяването на надписите лично е помогнал много общинския съветник Руслан Руму. Съветника и художник в Центъра за Българска Култура в Болград – Василий Борун не само е реставрирал повредените букви, но и обновил всички останали.

Почистване на боята от паметника в Болград

На инцидента се реагира както на сериозно престъпление. Освен местната полиция, в разследването се включва и Службата по Безопасност на Украйна (СБУ) (нещо както тамошен ДАНС). Паметника е обича и уважаван от хората в Болград, а и много хора са потомци на точно тези опълченци (доста от които са от Бесарабия). Инцидента се случва точно преди националния празник на България и планирани за провеждане там ред мероприятия. Версиите са че вандализма е дело на психично болни хора или на платени провокатори, които да създават напрежение (включително международно). На местно ниво както че засега няма някакво напрежение или настроения срещу българи.

Източник
Антон КиссеТопор

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button