Заляха с боя паметника на българските опълченци в Болград

Заляха с боя паметника на българските опълченци в Болград

Неизвестни заляха с боя паметника на българските опълченци в Болград Украйна. Сигналът е получен сутринта на 28-и Февруари.

Паметника е бил плиснат с жълта боя. Върху паметната плоча има надпис „куфар, влак, София“. Версия на популярния в Украйна призив към руснаците там да си заминат в родината „куфар, влак, Москва“.

Полицаи съставят протокол за заливането с боя на паметника на българските опълченци в Болград.

Сигналът за инцидента е подаден не в градския съвет, а в приемната на депутата от Наш Край, българина Антон Киссе. На място е отишъл и областният съветник от Наш Край Афанасий Самунжи и е подал сигнал до полицията. Полицията се отзовава бързо и съставя портокол. Пристига лично и началника на полицията в Болград. В района няма камери, след както са били откраднати и не са били възстановени. Началникът на полицията е обещал да разпореди патрулиране около паметника.

Почистване на боята от паметника в БолградБесарабските българи на място са решили да не чакат разследването и събирането на улики, а веднага заедно с общински работници са започнали да почистват боята. Много болградци са предложили помощта си като доброволци, или са помогнали с инструменти и материали. За възстановяването на надписите лично е помогнал много общинския съветник Руслан Руму. Съветника и художник в Центъра за Българска Култура в Болград – Василий Борун не само е реставрирал повредените букви, но и обновил всички останали.

Почистване на боята от паметника в БолградНа инцидента се реагира както на сериозно престъпление. Освен местната полиция, в разследването се включва и Службата по Безопасност на Украйна (СБУ) (нещо както тамошен ДАНС). Паметника е обича и уважаван от хората в Болград, а и много хора са потомци на точно тези опълченци (доста от които са от Бесарабия). Инцидента се случва точно преди националния празник на Българи и планирани за провеждане там ред мероприятия. Версиите са че вандализма е дело на психично болни хора или на платени провокатори, които да създават напрежение (включително международно). На местно ниво както че засега няма някакво напрежение или настроения срещу българи.


Източници: Топор, Антон Киссе

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.