помощ от ЕК

Евродепутатите поискаха помощ от ЕК за Мирослав Ризински

Българските евродепутати изпратиха писмена декларация до европейските комисари по въпросите на правосъдието и разширяването в защита на Мирослав Ризински, който излежава присъда в македонски затвор.В декларацията се казва:

Българските членове на Европейския парламент сме единни в позицията си, че в Македония се провежда последователна политика по сплашването на всички, които държат на своя български произход. Мирослав Ризински и Спаска Митрова, чиито права бяха драстично нарушени, за което вече информирахме комисар Фюле, са двама души, граждани на Европейския съюз, използвани за назидание на всеки самоопределящ се като българин в Македония.

Българските евродепутати отправят призив към Европейската Комисия да проведе разследване по случая и да вземе отношение по него, както и да призове властите в Скопие да разрешат трансфера на Мирослав Ризински за излежаване на присъдата в България, което е негово право по силата на Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица.

По време на посещението на Съвместния Парламентарен Комитет в Скопие в началото на годината, евродепутатът Евгени Кирилов е получил уверение, че този случай се разглежда и се разглежда молбата на българската страна – Ризински да излежи присъдата си в България.

Но цялото развитие на случая досега показва, че македонските власти по този въпрос си затварят очите, т.е. – не се реагира на официалното искане на България. По същество – ние сме информирани, че самият процес срещу него има силен политически оттенък.

Декларацията е явява подкрепа и продължение на декларацията от Български Културен Клуб – Скопие и група общественици преди месец.


Източник: Новинар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.