Европа

Над половин милион българи живеят и работят в ЕС

По последни данни на Евростат половин милион българи на възраст 20-64 г. живеят и се трудят в други страни членки на Европейския Съюз.

Анализ на Евростат отчита, че около 12% от българите между 20 и 64 години са пребивавали през 2017 г. в друга страна-членка на ЕС. Според данни на НСИ през миналата година населението у нас на възраст 20-64 г. е наброявало около 4,5 млн. души. Това означава, че близо 550 хил. българи са живели и работили извън България през миналата година. 

Около 70% от българите, живеещи в друга страна на ЕС, са работели легално под някаква форма. Както прибавим и студентите, явно безработните са много малко. Около 30% от българите, живели в ЕС извън България през миналата година пък са вишисти. Очевидно мнозинството българи зад граница не се излежават на чужда социална система, а има и доста квалифицирани специалисти

Очаквано България е сред страните с най-висок процент гражани, работещи зад граница в рамките на ЕС и той рязко се повишава след вилизането в съюза. По-висок е дела при Рунъния, Литва, Хърватия, Португалия и Латвия. Най-ниско мобилни са гражданите на Германия, Великобритания и Швеция. Интересно е че мобилността е доста ниска и при други пост-комунистически страни като Чехия и Словения.

Най-висока е трудова заетост е бил регистриран при словенците, които са били извън родината си – 80%.

Източник
Investor.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button