Бесарабия

Подпомагат българите в Молдова с 500 000 лева

Българите в Молдова ще бъдат подпомогнати с половин милион лева след решение на служебното правителство.

5000 семейства на българи в Молдова в тежко финансово положение ще получат еднократна помощ в размер на 100 лв. Финансовата подкрепа ще допринесе за преодоляването на влошеното икономическо положение на нашите сънародници в Молдова. И без това най-бедната държава в Европа напоследък е в особено тежко положение заради нарушените вериги за доставка, остър недостиг на горива и електроенергия и галопираща инфлация.

Положението особено е влошава от войната в Украйна. Молдова не разполага достъп до пазара на ЕС. Нито с механизмите за възстановяване и подпомагане на общността.

Оказването на безвъзмездна финансова подкрепа от България за нуждаещите се семейства от български произход в условията на предстоящ тежък зимен сезон е част от целенасочените усилия на българската държава за защита и отстояване на интересите на българските общности зад граница. При спазване на местното законодателство и нормите на международното право.

Това не е единствения скорошен случай, при който подпомагат българите в Молдова.

През Октомври страната ни отпусна близо 200 хил. лева по Програмата за подкрепа на организациите на българската общност в Молдова.

През Ноември служебният кабинет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2022 г. в размер на един млн. лв. за финансиране на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова.

Източник
BTA

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button