Западни Покрайнини

Сръбски митничари върнаха подаръци за децата в Босилеград

Сръбските митнически власти на ГПП „Олтоманци – Рибарци“ върнаха микробус на Столична община със 180 коледни подаръци за деца и календари.

Коледните пакетчета са били подсигурени от общинската Дирекция „Култура“ и предназначени за подаръци за децата от основното училище и предучилищните заведения на коледното тържество.

От Кулурно-Информационният Център в Босилеград са силно възмутени от случая. Според тях става дума за селективно отношение.

Става дума за селективно прилагане на законите. На митницата са ги спрели и трябва да минат през Калотина, за да декларират тази стока. Миналата година бусът мина нормално, но явно този път са решили, че няма да допуснат това нещо. Става дума за целенасочени действия.

Иван Николов, председател на КИЦ

Най-вероятно става дума за недомислие или недоразумение. Митничарите са преценили, че за разлика от минали години, тези подаръци трябва да бъдат обмитени и са наредили това да стане през Ниш. След случката сръбският посланик в София е бил привикан в МВнР и проблема в крайна сметка е решен. Външният министър на България Екатерина Захариева увери, че децата ще получат подаръците си.

Екатерина Захариева

Микробусът отново пътува към границата със Сърбия. Имаме пълното съдействие и от страна на сръбските власти.

Премиерът на България Бойко Борисов и нашият посланик се чуха с премиера на Сърбия – Ана Бърнабич. Посланикът ни в Сърбия преди малко беше в тяхното външно министерство, за да уточнят всички процедури. Негово превъзходителство, посланикът на Сърбия е тук, в МВнР повече от час, така че имаме уверението, че децата ще получа коледните си подаръци и микробусът ще бъде още днес в Босилеград.

Екатерина Захариева

Според Иван Николов с този акт се отправят недвусмислени послания, че не е желателно да провеждаме българска културна политика в Босилеград, и това продължавало от години. На всеки празник се измисляла някаква нова пречка. И въпреки подобряването на отношенията на високо ниво напоследък според него това е своеобразно продължение на случая с арестуваните лекари.

В случая става дума за съвсем скромни и символични подаръчета на обща стойност около 400 лева. Сръбските митничари са разрешили… децата да дойдат да си ги вземат лично на границата, но не и буса да премине и да им ги достави на няколко километра в Сърбия. Ситуация „царят дава, но пъдарят не“. За щастие се стига до щастлива развръзка, но по балкански след намеса на министър и посланик.

Поне коледният спектакъл – клоунада на Атракционен клуб „Найа“ към ОКИ Дом на културата „Средец“, се е провел в училищния стол на Основното училище „Г. Димитров“ в Босилеград.

Източник
ВестиDir.bgКИЦ Босилеград

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button