нормални отношения

Искаме нормални европейски отношения от БЮР Македония

Президентът на Росен Плевналиев отправи предупреждение към БЮР Македония при посещнието на Еврокомисаря по Разширяването и Европейската Политика за Съседство на ЕС Щефан Фюле.

Плевнелиев заяви, че властите в Скопие ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетинг кампании, а чрез реални реформи и действия за добросъседство.


Уважаеми комисар Фюле,

Росен ПлевналиевРосен Плевналиев Добре дошли в Президентската институция. Благодаря Ви за възможността да обсъдим въпроса за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани.

България винаги е подкрепяла присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС.

Европейската интеграция е гарант за сигурността, стабилността и просперитета на региона и тя няма друга алтернатива.

Тази подкрепа обаче не е безусловна. Тя се основава на цялостното изпълнение на критериите за членство, сред които е развитието на добросъседски отношения.
Запознах се внимателно с представения от Европейската комисия пакет по разширяването, съдържащ стратегически преглед и Доклад за напредъка на Република Македония и не можем да се съгласим с някои формулировки в него.
Според нас, докладът на ЕК за напредъка не отразява адекватно ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония.

За съжаление в Република Македония се наблюдава тенденция на националистическа реторика, на дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес. В основата на тази тенденция е едностранната интерпретация на историята в силно националистически дух.

Ние споделяме открито съществуващите проблеми с европейските ни партньори. Считаме, че нашите аргументи ще бъдат възприети правилно както от Европейския съюз, така и от страна на Република Македония, защото се базират на факти и доказателства. Властите в Скопие ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетингови кампании, а чрез реални реформи и действия за добросъседство.

Не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България. Не отричаме европейската перспектива на Македония, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови.

Стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат на практика европейски подход към съседите – без провокации, без претенции, без манипулации.

Крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания и с подмяната и манипулирането на историческите факти. Отговорният и европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и съхраним историята такава, каквато е.

България е много толерантна и търпелива. Ние ще продължаваме да работим активно за европейската перспектива на Македония.


Явно еврокомисярят все още няма конкретни предложения за решаване на тези вече толкова стари очевидни проблеми.


България има ключова роля в разширяването, особено на Балканите.

Щеван ФюлеБлагодарение на своя опит, много успешен преход и географското си положение, страната играе много важна роля в региона и е направила много големи крачки по отношение на своите съседи – Македония, Сърбия и Турция. Аз дойдох тук да видя как този български потенциал би могъл да бъде напълно реализиран по отношение на разшираването на ЕС в региона. България дава много добър пример за всички държави от региона, които искат да станат част от евроатлантическите структури.

Всички знаем, че Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС. Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма и съм убеден, че изолацията го подхранва.


Министърът на Външните Работи Николай Младенов отбеляза, че Македония трябва да продължи необходимите реформи, за да продължи своя европейски път, който изисква изпълнение на критериите за членство, регионално сътрудничество, включително и добросъседски отношения.


Николай МладеновАз обявих в петък в парламента, че българската подкрепа за Македония е налице, но тя не е на всяка цена. Има определени условия, които от наша гледна точка трябва да се изпълнят, за да може тази подкрепа да продължи да се материализира по начина, по който тя е съществувала вече 20 години.

България е страната, която има най-голям интерес от това Македония да извърви своя път към ЕС, изпълнявайки критериите, които са заложени в европейското законодателство. Нашата подкрепа за процеса на европейска интеграция е конструктивна и се основава на общото ни виждане, че всички наши съседи от Западните Балкани трябва да бъдат част от ЕС.

Същевременно България стриктно ще се придържа към принципите, че това зависи от цялостното изпълнение на критериите за членство, сред които фигурира и принципът за развитие и поддържане на добросъседски отношения. Безпокойство обаче буди засилващата се през последните години тенденция за националистическа реторика от страна на правителството на Македония и на проправителствените средства за масова информация.

Тенденциозно в страната се изгражда негативен образ на България, включително и посредством редица финансирани от правителството проекти. Сред гражданите с ясно заявено българско самосъзнание ясно се създава атмосфера на страх и несигурност.

Докладът на комисията не отразява напълно случилото се в последната една година и не дава достатъчно критична оценка за това какво трябва да се направи оттук нататък. Ако има решение на Европейския съвет за започване на преговори с Македония, то това решение би трябвало да се вземе само в ситуация, в която ние имаме абсолютно всички необходими гаранции, че европейският път, който страната е избрала, ще бъде в рамките на тези преговори.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.