БългарияРС Македония

И България протестира срещу новата македонска енциклопедия

За пореден път в Скопие издание, което претендира да бъде научно, е подчинено и преследва конюнктурни политико-пропагандни цели.

Във връзка с публикуването на новата двутомна македонска енциклопедия, издание на Македонската академия на науките и изкуствата, посолството на Република България в Скопие със загриженост отбелязва, че за пореден път издание, което претендира да бъде научно, е подчинено и преследва конюнктурни политико-пропагандни цели.

В специално съобщение, огласено днес от българската дипломатическа мисия в Македония и изпратено до всички редакции и посолства в Скопие, се оценява, че е недопустимо в една държава, която иска да стане член на НАТО и на Европейския съюз да се използват отживяла времето си лексика и идеологеми от епохата на студената война.

Такъв подход е в разрез с възприетия в тези организации тон и не допринася за утвърждаване на добросъседските отношения и елиминиране на „езика на омразата“ – едни от основните изисквания към Република Македония по пътя на нейната евроатлантическа интеграция.

България нееднократно е демонстрирала искрения си стремеж за по-нататъшно сближаване и развитие на отношенията с Република Македония, включително и в научната област.

Както нееднократно е подчертавала българската страна, съвместният и обективен прочит на общата за двете държави история е напълно възможен при строго научен анализ на историческите обстоятелства и факти.

се казва в съобщението.


Енциклопедията можете да намерите тук.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button