МЪкедония

Мъка в Македония след МЪкедония

Репортажа МЪкедония на bTV за антиквизацията на Бивша Югославска Република Македония предизвика там изнервена реакция на държавно ниво и управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ е дала специална пресконференция.

Разкритикуван за изказването на мнението си в МЪкедония е и архитект Мирослав Гръчев – автор на знамето на БЮРМ, на градоустройствения план на Скопие, кмет на Централна Столична Община и понастоящем преподавател в Скопския Университет.

В две поредни пресконференции и публикация в официалния си сайт, македонското правителство призова университетския преподавател да се извини публично на македонските граждани, да бъде изключен от всички обществени и партийни организации, а те на свой ред отново публично да се отрекат от него и думите му, казани пред bTV.

Александар БичиклискиПредаване на българска телевизия явно и открито обиди гражданите и се присмя на македонската държава и македонската култура. По този начин Мирослав Гръчев накърни чувствата на хиляди, хиляди македонски граждани.

 


 

Проправителствена телевизия Сител, е излъчила цели отрязъци от репортажа bTV без коментар като са подбрани изречения на бившия министър-председател на Македония Любчо Георгиевски и архитект Мирослав Гръчев.

Думите на Гръчев за българската телевизия бяха част от документален филм за Македония.
Българският документален филм има унизително за Македония съдържание, с което са накърнение нейната история и култура

 

Самия Гръчев е коментирал реакциите по телфона:

Това беше призив за линч. Явен призив за линч. От едно място идват командите. И реакциите на вашия репортаж бяха реакция като от едни други времена, когато в тоталитарните режими са отправяли публичен призив за линч и екзекуция на инакомислещите.

Всички мои колеги се страхуват. Целият народ се страхува. Днес в Македония няма нито една в буквалния смисъл на думата независима телевизия. За да направят мен и господин Георгиевски за вътрешнополитическа употреба предатели, да очернят българската политика към Македония, да създадат от България неприятел, за да бъдат нашите изказвания по-голямо зло към тази измислена македонска кауза и предателство на македонските интереси

Не се разминало без последствия и за първия вицепрезидент и бивш министър-председател на Македония Любчо Георгиевски. Макар и след размисъл от около десетина дни поредната странна „неправителствена“ организация Световен Македонски Конгрес публично призова Георгиевски не просто да бъде осъден и затворен но и да бъде национализирано цялото му имуществото на територията на Македония, поради притежанието на български паспорт.


Източник: bTV

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.