Свят

Освободиха двамата български моряци в Либия

От МВнР съобщиха че след година в затвора, са освободени двамата задържани български моряци в Либия. Това е станало с помощта на българските посолства в Либия и Италия.

През Януари 2015 година малкият танкер под молдовски флаг Sunoil е претърпял авария в международни води близо до Либия. След сигнал за бедствие танкерът е изтеглен до Триполи, но петчленният екипаж е бил задържан по обвинение в трафик на петролни продукти (което тас е наказва с до десет години затвор).  В момента на задържането обаче на танкера не е имало нефтени продукти, а курсът не е предвиждал преминаване в либийски води. Другите членове на екипажа са двама украинци и един румънец.

Веднага щом в Министерство на Външните Работи е получен сигнал на 3-и Януари от техни близки, министерството е предприело незабавни мерки за изясняване на причините за задържане, местонахождението на българските моряци и възможностите да бъдат освободени. Това е станало чрез посолствата на България в Италия и Либия. Проведени са срещи и с представители на либийското посолство в София. Външно е предложило на Румъния и Украйна да се предприемат координирани действия по случая. Потърсено е съдействие и от Делегацията на ЕС в Либия.

От МВнР изтъкват, че благодарение на активната им позиция, тясното взаимодействие с посолствата ни в Либия и Италия и с Делегацията на ЕС в Либия на 12-и Януари тази година съдът в Триполи е оттеглил обвиненията към екипажа и е освободил членовете му. Двамата български моряци са се завърнали в страната на 15-и Януари.


Случаят се заплита поради поредица от злощастни случайности и недоразумения.

През Януари 2015-а година два кораба претъпкани с бежанци са напуснати от екипажа и са изоставени срещу бреговете на Италия. В същото време на Sunoil се поврежда рулевото устройство и той става неуправляем. Капитанът подава сигнал за бедствие на който се отзовава италиански кораб и отвежда Sunoil в най-близкото пристанище – Триполи. Възможно е италианският спасител да е предположил, че корабът е пълен с бежанци които е по добре да върне в Либия. Съгласно морското право спасеният кораб принадлежи на спасителя т.е. на Италия. Спасеният екипаж с облекчение слиза на брега, където е арестуван и хвърлен в затвора на Триполи от ислямистите. Съгласно морското право Sunoil е трябвало да се предаде на Италия и екипажът незабавно да се освободи.

На 17-и Януари МВнР е успяло да установи връзка със задържаните българи и да се увери че са в добро здравословно състояние и отношението към тях е внимателно. Междувременно в координация с посолствата на Италия и Унгария в Триполи, единствените мисии на държави-членки на ЕС които функционират на място са предприети всички възможни действия за осигуряването на консулска защита на нашите сънародници. На 17-и Януари задържаните българи са посетени от консула на Унгария в Триполи, а на 18-и Януари – от представители на италианското посолство. На 21-и Януари директорът на дирекция Консулски Отношения в МВнР се срещна с посланика на Държавата Либия в София – Юсеф Зургани. Пред посланик Зургани настоятелно бе поставен въпросът, че българската страна продължава да очаква официална информация от либийските власти за случая със задържаните български граждани в Триполи и отново настоява за тяхното незабавно освобождаване. Либийският дипломат увери, че посолството ще предаде това искане в Министерството на външните работи на Държавата Либия. Развитието се случва бавно, защото Либия е в гражданска война между четири групировки и за легитимност се борят две конкурентни правителства. На практика либийска държава, с която да може да се преговаря към момента не съществува. Все пак случая е решен със съвместни усилия на българската, италианската и унгарската дипломация доста по-бързо и безболезнено от случая с медицинските сестри.

Имената на сънародниците ни не се съобщават по молба на семействата им


Източник: МВнР

Източник
Министерство на Външните Работи

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button