РС Македония

Мара Бунева 2015

И тази година се проведе поклонение пред подвига на Мара Бунева и бе поставена нова плоча, вместо старата.

За поредна година в църквата „Свети  Димитър” в Скопие бе отслужена панахида Мара Бунева, организирана от БККС. Да уважат паметта и́ отидоха стотици българи от България, Западните Покрайнини, и цяла Македония. Присъстваха представители на ВМРО, депутати от партията и стотици членове на организацията от София, Кюстендил, Перник, Русе, Благоевград. Дойдоха и симпатизанти на БККС от Струмица, Кавадарци, Богданци, Неготино, Прилеп, Битоля, Охрид, Гостивар, Тетово, Скопие, Велес, Гевгелия, Кочани, Щип и Куманово. Беше осигурен и безплатен превоз за журналисти.

Интересно е че на панахидата присъстваха и граждани на Бивша Югославска Република Македония от небългарски произход а тамошните медии обявиха панахидата за тест за двустранните отношения.

След панахидата, всички присъстващи се отправиха към Камен мост (мястото, където Мара Бунева разстрелва Велимир Прелич), за да поставят нова плоча.

Поклонение в памет на Мара Бунев

По време на цялото събитие стотици полицаи следяха за реда. Отново имаше групички от по 20-ина недробожелателни човека, но събитието протече мирно и без провокации.

Във връзка с някои вчерашни публикации в медиите в Република Македония че Мара Бунева е „етническа македонка“ и че няма нищо общо с България, БККС призова македонските историци да приемат подадената ръка на българските си колеги за научен диалог в духа на европейските ценности.

БККС смята, че в условията на интернет, когато всяко дете може да провери в Уикипедия историческите факти и националната принадлежност не само на Мара Бунева, но и на много други революционери на ВМРО, като Гоце Делчев, Дамян Груев, Тодор Александров, е безпредметно македонските власти и академичната общественост да си служат с научно-ветропоказателска пропаганда от времето на Титова Югославия и да заблуждават македонските граждани.

Източник
ЛентатаБългарски Културен Клуб Скопие

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button