Европа

Костадинка Кунева ще представя Гърция в ЕП

Българката Костадинка Кунева влиза в Европейския парламент от гръцката партия „СИРИЗА“ с преференциален вот.

Тя е събрала 9677 гласа, което и́ отрежда четвърта позиция от шестимата евродепутати сред 42-мата кандидати, които ще изпрати СИРИЗА. Общо Гърция има 21 евродепутати. Това става без кампания и каквито и да било разходи.


Родена е в Силистра през 1964-а година изавършва история във Великотърновския университет. В България работи различни неща, за да издържа себе си и сина си, а приятелите и́ казват, че е много сърдечен човек. Решава да замине за Гърция през 2001 година. Тогава синът и́ Емануел е на пет години и има нужда от лечение, тъй като страда от сърдечно заболяване.

В Гърция Кунева работи като чистачка в атинското метро във фирмата за квалифицирани хигиенисти OIKOMET. Кунева бързо установява, че работодателят и́ не зачита правата на работниците, влиза в местния синдикат, става негов секретар и успява да издейства за работниците двойно повече почивни дни на месец. Преборва се и за повишаване на заплащането не увещавайки работодателя да увеличи заплатите, а успявайки да издейства промяна (съгласно която категорията труд се повишава от „смесен труд“ на „тежък труд“).

През декември 2008 година е залята с киселина, като преди това е била заплашвана от работодателя си. Извършителят не е заловен, а „Амнести интернешънъл“ критикува гръцките власти заради безрезултатното им разследване. Кунева ослепява с едното око и претърпява множество други вътрешни и външни увреждания. През октомври 2013 година осъжда работодателя си на 250 000 Eвро обезщетение.

През 2010-а спечели и отличието Българка на Годината на ДАБЧ.

Пред гръцките медии Кунева твърди, че е била търсена от няколко политически сили, които са искали да я привлекат в редиците си. Казва, че най-близка до нейните разбирания се оказала радикалнолявата партия СИРИЗА.

В коментарите по информацията се срещат и такива на българи, живеещи в Гърция, според които гърците направиха това, което българските партии не сториха.


Кунева е и единственият евродепутат, който не е с гръцко гражданство. Естествено симпатизираме на Кунева, защото е българка, но дали в България бихме избрали емигрант-чистач без гражданство, обвиняван от работодателя си – българин?

Източник
DW

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button