ЕвропаНовини

Костадинка Кунева спечели конкурса за Българка на Годината

Председателят на ДАБЧ посети Костадинка Кунева и ѝ връчи отличието за Българка на Годината.

Росен Иванов посети Костадинка Кунева в профилакториума на НОИ в Павел Баня, където тя се намира на 20-дневна почивка в България за рехабилитация и физиотерапия. Българската синдикалистка, беше залята с киселина в Гърция през зимата на 2008 г. Тя преминава възстановителни процедури в родината с подкрепата на Българското посолство в Атина и на разноски на Националния осигурителен институт.

Костадинка Кунева

Преди няколко години Костадинка Кунева, завършила история във Великотърновския университет, поради житейските обстоятелства отива на работа в Гърция. Майчинската грижа за лечението на болното й дете правят Костадинка част от голяма общност от хора – домашните помощници. Те са най-вече от България, Албания и други страни, но и жени и мъже от самата Гърция. Гражданската смелост на българката прави силно впечатление на нейните колеги, които я избират за лидер на своя синдикат в гръцката столица Атина. За да разбере законите на тази страна, за да вникне в мирогледа на хората, тя проучва гръцкото законодателство и неминуемо влиза в конфликт с алчни и безсъвестни работодатели. Честен и принципен човек, доказала своите убеждения и в България, Костадинка е непримирима към унизителното отношение и своеволията… Тази борбеност и непримиримост е неочаквана за „силните на деня”… И започват заплахите – на работното място, по телефона, увещанията. И така в дните преди Коледа на 2008 г. Костадинка е нападната от неизвестен мъж и залята с киселина, а животът и здравето ѝ са на косъм… Тя губи зрението на лявото си око, обезобразена е… Престъпното деяние разпалва буря от негодувание в Атина и цяла Гърция, подкрепено от стотици хиляди обикновени гръцки хора – протестни шествия, събиране на помощи, изключителна съпричастност към смелата и достойна българка.

По време на срещата с председателя на ДАБЧ в Павел Баня Костадинка Кунева не пропусна възможността да сподели за проблемите на българската общност в Гърция, за българските училища в тази съседна на България държава, за условията на труд, в които работят нашите сънародници там. „Българската общност в Гърция е много важна за нас, подчерта Росен Иванов. И дано да можем да Ви зарадваме още повече с резултатите от дейността ни с тази българска общност зад граница”.

Костадинка Кунева получи наградата на ДАБЧ, която представлява статуетка – символичен потрет на св. Злата Мъгленска с надпис, съдържащ името на носителката, годината на присъждане, надпис и лого на Държавната агенция за българите в чужбина, дело на Атанас Карадечев.

Основното послание на това отличие е, че и днес именно българките са крепителки на дом и семейство, възпитателки на децата, опора на своите мъже. Тези най-често „обикновени”, анонимни жени са жизнената нишка на България, на българското във всеки един от нас, от миналото към бъдещето. Ролята на българката е решаваща не само за опазването на езика, песните, приказките, българската нежност и българската строгост, но и за българското достойнство… Българските жени в чужбина заслужават признание, подкрепа, обич и висока обществена оценка. Такъв е смисълът на годишната награда на името на Света Злата Мъгленска, която символизира традиционните добродетели на българката, нейната физическа и душевна красота, твърдост и воля, жертвоготовност в името на висши идеи и в името на другите хора. Тази наша светица е ярко доказателство за вкорененото у българката човешко достойнство. Нейният свят образ е послание за единството на българския народ, независимо от съвременните държавни граници. Организационният комитет е в състав от Пламен Павлов – историк, Венелина Гочева – главен редактор на „24 часа” , д-р Ернст-Трифун Юде – известен дарител, българин от Германия, проф. Боряна Христова – директор на Народна библиотека „Св.св. Кирил и Методий” и известния фотожурналист Цветан Томчев единодушно присъдиха едно от отличията на Костадинка Кунева, чиято съдба развълнува хилядите ни сънародници в България и по целия свят.

При връчването на отличието на ДАБЧ Росен Иванов каза, че с тази награда Агенцията отличава българки, живеещи в чужбина, показали силата на духа в отстояването на доброто и българските ценности.

Росен Иванов

Наградите отиват за тези, за които са предназначени, но не защото така е редно, а защото хората трябва да знаят за случилото се, подчерта г-н Иванов. Всяко нещо трябва да намери свое място. Страхът е най-силното човешко чувство и затова се запомнят хората, които успяват да го преодолеят.

Без значение в какво именно вярва човек, когато е в много тежко състояние, той получава явления, чува гласове. Няма значение как ги наричаме – светци, ангели или учители, но когато е в беда и въпреки това се чувства спокоен, именно тогава той чува гласове и разбира какво трябва да прави, тези гласове го учат, помагат в беда.

Сподели Костадинка Кунева на срещата в Павел Баня. Тя е убедена, че обичта и съчувствието отварят много големи врати за човешката душа.

Източник
Държавна Агенция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button