Западни Покрайнини

Едвин Сугарев е новият ни консул в Ниш

На заседание правителството е взело решение, с което назначава Едвин Сугарев за генерален консул в Ниш, Западните Покрайнини.

Сугарев ще отговаря за консулски окръг, обхващаш Нишки, Пиротски, Пчински, Борски, Ябланички, Топлички и Зайчарски окръг – регионът, където живее българското малцинство в Сърбия. Представители на нашето малцинство алармират, че са забравени от българските власти и нищо не се прави за подобряването на техния живот.

Едвин Сугарев е поет, писател, еколог, активен участник в политическия процес през 90-те години и един от основателите на СДС.

Постът на генерален консул в Ниш ще е трето му дипломатическо назначение. През 1998 г. той бе изпратен за посланик в Монголия, а след това пое посолството ни в Индия. През 2002 г. пък се отказа от посланическото място, след като Георги Първанов бе избран за президент. В мотивите си посочи, че не може да работи заедно с комунист. Като депутат от Великото Народно събрание Сугарев не подписа Конституцията.

Последно заедно с режисьора Евгений Михайлов участва в учредяването на партия „22 септември“, която през 2014 г. подкрепи ГЕРБ на парламентарния вот.

Има три брака и шест деца.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button