България

Кампания на БНТ събра над 4 тона книги и учебници

Приключи изключително успешната кампания „прозорец към родината“ на БНТ за събиране на книги и учебници за децата в българските училища в чужбина.

Кампанията цели да компенсира недостига на учебници и книги на български език у българските общности и училища в чужбина. Освен БНТ участваха книжарници Хеликон и куриерската компания Спиди.

Алея на книгата

Събирането на книги и учебници продължи до 17-и Септември (празникът Вяра, Надежда, Любов), когато кампанията беше закрита на софийската „Алея на книгата“. Дарителският пункт там беше организиран със съдействието на фондация „Българска книга“.

Повечето дарени книги са нови или много добре запазени. Като дарители са се включили много частни лица, издателства и училища от цяла България. Хеликон са организирали дарителски пунктове в книжарниците си.

Интересът от българите зад граница също е бил сериозен. С БНТ са се свързали много училища и семейства зад граница и организаторите са се постарали да ги включат. Книги и учебници ще получат училища в Холандия, Германия, Великобритания, Гърция, Кипър, Украйна, Испания, Франция и Малта. Доставките са извършени безвъзмездно от куриерска фирма Спиди. Логистично, разбира се няма как да бъдат доставени дарения до всичките над 200 български училища в чужбина.

Кампанията „Прозорец към Родината“ получи награда „ЗЛАТНО СЪРЦЕ“ в категория „Медиите и социалните каузи“.

Източник
БНТУспелите

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button