Волга

Книга за българите в Евразия

В Добрич беше представена книгата за българите в Евразия „Древните българи в лингвистичния, културния и исторически контекст на евразийското пространство“ на Доктор Албина Хайруллина – Валиева.

Авторката разглежда конете и ролята им в развитието на българите в Евразия, благодарение на което те разпространяват традициите си в цяла Евразия, придавайки ново значение на представата за номадите като ,културен катализатор“. Монографията открива нови хоризонти за изследвания, като разширява диапазона на информацията не само за специалистите, но и за широката публика.

Изследователският труд получава висока оценка от научния съвет на университета, с препоръка да бъде публикуван. През 2011 г. това изследване е издадено на английски език в България от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ – „Linguistics and Culture of Ancient Migrants to Europe in a broad Historical Context„.

Авторката е доктор на филологическите науки в Института за език, литература и изкуство „Г. Ибрахимов“ при Академия на науките на Република Татарстан. Тя е експерт на Евразийския център за международни изследвания при Федералния университет в Казан. Доктор Валиева е и експерт на Евразийския център за международни изследвания при Федералния университет в Казан. Нейният изследователски труд получава висока оценка от научния съвет на университета, с препоръка да бъде публикуван. През 2011 г. това изследване е издадено на английски език в България от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ – „Linguistics and Culture of Ancient Migrants to Europe in a broad Historical Context“.

В интервю за Дарик Валиева отбеляза, че в целия Волго-Уралски регион има много хора, които се чувстват като волжки българи и искат да запазят традициите си.

По неофициални данни 15 млн. волжки българи живеят в Русия и вън от нея – в Казахстан, Азербайджан, Туркменистан, Киргизия. От баба и дядо и от моите родители научих, че нашите деди са българи и те имат голяма и богата култура. Аз се гордея, че съм волжка българка.

Доктор Валиева

Тя ръководи и наскоро създадения Център за културно-просветна дейност „Идел”(древното название на река Волга). Сдружението със седалище Варна, ще работи за съхранение на националната идентичност на волжките българи и популяризиране на тяхната култура и език. Председател на УС на сдружението е Иван Станчов – дипломат, приятел и родственик на Валиева.

Аз се гордея с това, което г-жа Валиева прави за българите от Татарстан, които са много забравени, а трябва да се знае, че има и българи от Крим, от Русия и други места.

Книгата може да бъде закупена от Store.bg.

Източник
Дарик

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button