Ива Йорданова

Ива Йорданова подаде оставка

Ива Йорданова подаде оставка от заместник председател на Агенцията за Българите в Чужбина след обвинения, че назначението е било непрозрачно.

За кратките няколко дни, в които трябваше да ръководи ДАБЧ, Йорданова беше критикувана тежко и за липсата на опит и връзката и́ с председателя на СДС Божидар Лукарски, която може да е повлияла на назначението. Тя се обяви за публичен конкурс за нов председател на Държавната Агенция за Българите в чужбина и смята да се кандидатира.

Ива Йорданова неочаквано стана заместник председател на ДАБЧ в средата на миналата седмица, след като служебният премиер Георги Близнашки освободи от длъжност и.д. председателят на агенцията Йордан Янев заради проверка на прокуратурата, в която са открити множество нарушения.

Йорданова работи по рекламна кампания на агенцията за повишаване на избирателната активност сред емигрантите във Facebook. На практира при назначаването си като ръководител на ДАБЧ Ива Йорданова имаше два месеца стаж в администрацията и неясно колко опит и дали е заемала ръководни позиции в частния сектор.

Във вторник 46 българи в чужбина, които се самоопределят като активни в организацията на изборите извън страната разпространиха протестно писмо срещу избора на Йорданова. „Тази кампания започна само десетина дни преди изборния ден, когато приготовленията на секциите в чужбина бяха почти приключили. Контактите с представители на групата бяха силно закъснели, спорадични и непродуктивни.„.

Всъщност Ива Йорданова беше само заместник-председател на ДАБЧ, какъвто беше и предшественикът и́ Йордан Янев. Последният председател на агенцията – Росен Иванов напусна през 2013г. по лична преценка и заради разминаване във възгледите. Йордан Янев пък не управляваше ДАБЧ в последния месец заради отпуск по болест. В новосъздалия се вакуум след напускането на Йорданова отново той ще поеме поста.

Йорданова изпрати писмо до медиите, с което аргументира решението си.

Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник -председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ).

Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат.

Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора.

Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения.

Подавам оставка, защото знам, че трябва и мога да отговоря на изискванията, отправени в откритите писма на българите в чужбина през последните дни.

Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор „Българи в чужбина“ през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съм направила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси.

Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот.

Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора.

Ива Йорданова


Източници: OffnewsКапитал

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.