Западни Покрайнини

Иван Николов от Босилеград получи награда от Европейския Парламент

Иван Николов, председател на Българския Културно-Информационен Център „Босилеград“, е новият носител на наградата за Европейски Гражданин за 2016 година.

Наградата получена от Иван Николов има символично значение и се връчва от ЕП на 50 граждани и организации от Европа които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.

Иван Николов е български поет, публицист и общественик, председател на Българския Културно-Информационен център „Босилеград“. Той е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните Покрайнини, насърчава доброто взаимно разбирателство и е сред най-пламенните застъпници за интеграцията на Сърбия в ЕС, както и за цялостното европеизиране на страната. Роден е на 14 март 1959 г. в село Ресен, община Босилеград, Западните покрайнини. Следва право и още като студент се обявява против асимилаторската политика на режима на Тито спрямо българите в тогавашна СФРЮ и се доказва като пламенен защитник на европейските ценности. Откроява се като дисидент срещу комунистическия режим, бори се за присъединяването на Сърбия към семейството на Европейските демокрации. След 1990 година е един от идейните творци на Демократичния съюз на българите в Югославия.

Редактор е на списание „Бюлетин” в Босилеград. От 1997-а година е председател на Българския Културно-информационен център „Босилеград“. Като активен общественик е написал над 400 статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител е на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Автор е няколко книги и стихосбирки за българите зад граница, носител е на награда за родолюбива песен от Сдружението на Българските Писатели.

Иван Николов бе номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

Анрей Ковачев награждава Иван Николов

Предложих Иван Николов, не само заради дългогодишната му обществена дейност, но и конкретно заради проявите, които той успя да организира през последната годината, Той е дългогодишен организатор на международния детски фестивал – Босилеград, а през 2015 г. допринесе за избирането на фестивала за част от най–добрите Европейски фестивали и получаването на EFFE знака (Label) за 2015 и 2016 година по програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа“ (EFFE). Също така, Българската телеграфна агенция откри в Босилеград първият регионален пресклуб извън страната, благодарение и на активната работа на Иван Николов и КИЦ „Босилеград“. Иван Николов организира „130 години от рождението на Емануил Попдимитров -глас и съвест на нашия народ“ и редица други научни конференции и прояви, допринасящи за подобряването на добросъседските отношения между България и Сърбия и държавите от Западните Балкани.

Днес, съм изключително радостен, че един съвременен народен будител и общественик, излязъл като от книгите на Симеон Радев, и в същото време толкова скромен човек, получава това признание от Европейския парламент с мотивацията за създаване на по-тясна интеграция през международните граници, като същевременно не губи фокуса върху опазването и популяризирането на богатото българско културно многообразие.

Източник
ПП ГЕРБ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button