Бесарабия

Реакции на промени в закона за образованието на Украйна

На 5-и септември Украинският парламент прие промени закона за образованието, които практически ограничават преподаването в училищата на чужд език.

Законът гласи че „езикът на образователния процес в образователните институции е националният“. Обучението на малцинствени езици се запазва само в началните класове. Не е ясно какво би е случило със специалните чужди училища в страната (например български).

За сравнение обучението на майчин език в България за желаещите е теоретично възможно по два часа седмично от първи до седми клас. Обучение изцяло на малцинствен език в който и да е клас няма.

Очевидно промените са насочени основно срещу руското малцинство и капсулиранията на други малцинства, които с поколения някак не успяват да научат езика на страната, в която живеят. Например в населения с много унгарци Задкарпатски регион 75% от абитуриентите се провалят на оценяването по Украински език.

Украинският посланик у нас обясни:

Укрепването на украинския като държавен език по никакъв начин не застрашава запазването или развитието на езиците на националните малцинства, включително на българското или на коренните народи в Украйна. Законът на Украйна „За образованието“ изцяло отговаря на Конституцията на Украйна и на ратифицираната от Украйна Европейска харта за регионалните или малцинствените езици.

Българският премиер Бойко Борисов каза, че законът засяга българското малцинство и ще поиска разговор с президента на Украйна. Роденият в Украйна бивш премиер Сергей Станишев реагира с публикация във Фейсбук:

Най-гневно реагират в Русия и популистите в Унгария.

Източник
Club Z

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button