България

Парламентът прие закона за електронното гласуване

Депутатите приеха на първо четене закона за електронното гласуване, който особено ще облечи българите в чужбина при участието им в изборния процес.

Електронното гласуване особено би помогнало на хора, които биха имали трудности физически да отидат до изборна секция – защото няма такава наблизо (ако са в чужбина това може да са стотици и дори хиляди километри), има огромна опашка или имат проблеми с придвижването. Така парламентът след три месеца най-накрая уважи резултатите от референдума, предложен от президента Росен Плевналиев, на който 73 процента от гласувалите го направиха с  „да“. Тепърва ще се уточняват техническите начини.

Решението е взето със 136 гласа „за“, 56 „против“ и нито един „въздържал се“.  Подкрепа дадоха ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС, АБВ и БДЦ, а против – Патриотичният фронт, „Атака“ и БСП.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че няма как партията му да се обяви срещу волята на 1.8 милиона. гласоподаватели. Според него въвеждането на електронното гласуване ще стане, когато има пълна гаранция за провеждането на такъв вот. „Това може да е след 2-5-10 години“, добави той и уточни, че днес се гласува декларация, с която по принцип се подкрепя електронното гласуване.

Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев заяви:

Разбирам всички страхове, огромна част от тях имат основания. Нищо не може да бъде по-важно за България от факта, че българската нация е 9 милиона, а в България живеят 6 млн. души. Една трета живеят извън страната. Няма рискове и жертви, че да си струва да не се включат 3 милиона българи.

Според председателят на БСП Михаил Миков електронното гласуване криело рискове за тайната на вота и потенциал за манипулации. Не обясни с какво това е по-лошо от сегашното организирано гласуване на слабо грамотни граждани от малцинствените групи и изборните автобуси при положение че по-широкото участие на активни, независими и образовани българи само би намалило тежестта на организирания вот.

Според Атака и независимият депутат и бивш офицер на Първо Главно Управление на ДС Велизар Енчев не сега бил момента за въвеждане на електронно гласуване. Според съпредседателят на Патриотичният Фронт Валери Симеонов дистанцонно гласуване противоконституционно, а според Красимир Каракачанов всички аргументи „за“ били оборими и плахия опит за спазване на ясно изразената народна воля бил популизъм.

Парламентът „подкрепя възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите“. Подкрепата е само ако са гарантирани тайната на вота и сигурността на системата, чрез която ще се гласува, както и ако има граждански контрол върху изборната система. Тези условия не присъстваха в първоначалния вид на декларацията, а бяха добавени по време на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид. До 29-и Февруари комисията ще трябва да разгледа и анализира всички възможности и процедури за дистанционно електронно гласуване, а след това проектите ще бъдат разгледани и в пленарна зала. До 30-и Април комисията трябва да внесе общ доклад за второ четене в пленарна зала на законопроектите, които са били приети от депутатите на първо четене.

Днешното решение не гарантира въвеждането на дистанционно електронно гласуване. Възможно е нито един от проектите да не бъде приет от депутатите, както и ключови текстове да бъдат отхвърлени при второто гласуване. Отхвърлено е предложение на депутата от Патриотичния фронт Искрен Веселинов в декларацията да се запише, че електронното гласуване ще се въвежда поетапно, като се започне от българите в чужбина и по-конкретно от тези в Европейския Съюз.

Източник
Pariteni
Back to top button