Бесарабия

Българският стана регионален език в Болград

С решение на Болградския Градски Съвет, българският език стана регионален език в Болград (Одеска област, Украйна).

С новите законодателни промени при Янукович, езиците на малцинствата могат да бъдат регионални, ако съответното малцинство живее компактно и съставлява поне 10% от населението на града или селото.

На 26 септември 2013 г., с решение на 55 сесия от VI свикване на Болградския градски съвет, Одеска област, Украйна българският език стана регионален съгласно Закона на Украйна „Въз основата на държавната езикова политика”. Депутатите начело с кмета на гр. Болград Сергей Корольов гласуваха единодушно за приемането на това решение.

Исторически Болград е основан от български преселници през 1821 г. и се смята за столица на бесарабските българи.

В своето приветствие към депутатите и представителите на обществеността народният депутат на Украйна и президент на Асоциацията на Българите в Украйна Антон Киссе подчерта:

Антон Киссе

Решението на днешната сесия на Болградския градски съвет може да се смята за историческо – българският език получава правото наред с държавния украинския и езика за междунационално общуване руския да се използва в административното устройство на града. Законът за езиковата политика дава възможност на българите, гагаузите, албанците, молдовците и други малки народи, живеещи компактно в Украйна, да прилагат родния си език по-широко и в административната система, което дава възможност за разширяването на неговите права. В Бесарабия за повече от 200-годишната история на бесарабските българи, за първи път българския език получава такива широки права за прилагане и развитие. Следващата крачка е кметствата във всички български села да приемат такова решение.

Това е волята на населението на районния център. Тя е реализирана от неговите представители – депутатите от градския съвет. Те направиха всичко, което бяха длъжни да направят. Това е знаково събитие“

На отчетна конференция на Асоциацията на българите в Украйна от 08.06.2013 г. в гр. Измаил с участие на делегати от повече 100 български дружества и организации-членки на Асоциацията, бе прието решение за обръщение на Конференцията на Асоциацията до селските, селищни и градски съвети, на териториите на които компактно живеят българи, с предложение за разглеждане и приемане на сесия на съвета за реализация на Закона на Украйна „Про засади державної мовної політики”.

В момента в град Болград живеят представители на 40 националности. В Украйна като регионални са признати 18 езика. Според данните от преброяването на населението през 2001 г. българите съставляват 0,4% от населението на страната.

Източник
Държавна Агенция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button