РС Македония

С Единна Македония към Евразия

В РС Македония основаха про-Путинската партия Единна Македония. Името, знака и целите някак странно напомнят за руската управляваща партия.

На Единна Македония се ребрандира бившото Народното движение за Македония (НДМ). Председател на партията остава Янко Бачев.

Стефан Влахов-Мицов
Стефан Влахов-Мицов

Интересното обаче е, че негов заместник става познатият в България писател Стефан Влахов-Мицов. Той е родом от Габрово и е първият ръководител е на Културно-информационния център на Република Македония в София. Според другите чуредители (той отрича) е присъствал на учредителното събрание на македонистката партия ОМО „Илинден – Пирин“. Писателят е главен секретар на Дружеството за Bългаро-Mакедонско приятелство от 1995 г. насам. Често публикува статии в печата в Република Македония, в които яростно защитава македонистки тези, насаждайки омраза спрямо България. След оглавяването на центъра от Доста Димовска бе освободен и остана без прехрана. След това се пренесе в Скопие, където преподава в частен университет. Явно си е намерил и нови спонсори.

Предвид участиците, целите на партията също не са изнанадващи:

Изцяло ще се фокусираме върху нашия стремеж да се анулират всички документи за влизането на Македония в ЕС и НАТО. Нашата цел е да се интегрираме в евразийското движение и да запазим езика, вярата и идентичността.

Янко Бачев

Ние сме против САЩ и ЕС, тъй като те са новите хитлеристи и искат да ни унищожат. С влизането в Евразийския съюз чрез Русия ще успеем да запазим езика, културата и идентичността. Имаме еднаква антифашистка традиция и също така ще заложим на обединението на всички части на Македония.

Стефан Влахов-Мицов

Партията не е много популярна в РС Македония. Радва се обаче на ентусиазъм в Русия, а новината за нея е споделена във Facebook страницата на говорителката на руското Външно Министерство Мария Захарова. Изглежда и че последователите на партията за „македонска независимост“ са активни предимно в руски групи и страници.

Източник
Club ZOFFNews

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button