Свят

Най-силният мъж в Америка е българинът Димитър Саватинов

Най-силният български стронгмен Димитър Саватинов от Гоце Делчев за втора поредна година взе приза „Най-силният мъж на Америка“.

Димитър Саватинов доби правото си на участие в престижното състезание в Атланта, Джорджия след като през годината показа изключителна форма и отлични резултати в квалификациите за първенството, оставайки само веднъж извън челната тройка на състезанията.

Американските експерти в този тип спортове оцениха по достойнство представянето на Димитър Саватинов и го определиха като много добър атлет. Той се включи в надпреварата, след като на няколко пъти през годината лекуваше различни контузии на раменете и коленете си. За разлика от предишни години, когато дисциплините бяха пет но с по-сериозни изпитания, вместо обичайните шест.

Българинът показа отлични резултати във всички дисциплини и така заслужи правото да бъде провъзгласен за най-силния мъж на Америка. Миналата година Димитър Саватинов за първи път стана носител на титлата „Най-силен мъж в Америка”, постигайки Американски рекорд в дисциплината „Long press” с постижение от 210 кг. точно на именния си ден. В състезанието тази година, той отново подобри рекорд, но този път в дисциплината Stone Atlas. По време на нея участниците трябва да прехвърлят камък с тегло от 190 кг. над преграда, която е висока около 142 см и това трябва да се случи в няколко серии. Важните показатели са колко пъти в една от тях е бил прехвърлен камъкът над преградата и за колко време е направено това. Саватинов успя да слезе под 35 сек за 4 повторения. Именно в тази последна дисциплина той успя да вземе много сериозна преднина пред своя основен конкурент Роберт Оберст. Преди това, при предпоследната дисциплина, Димитър Саватинов успя да вдигне 420 кг., което е с 12 повече от неговия конкурент.
Така българинът, чиято майка е рускиня стана за втори път носител на един от най-авторитетните спортни трофеи в САЩ. Веднага след провеждането на състезанието и спечелената титла неврокопчанинът обяви, че започва подготовка за надпреварата „Най-силен мъж в света“, а амбицията му е да се нареди сред най-добрите.

Миналата година, Димитър Саватинов бе отличен с наградата „Спортист на годината“ в родния си град.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button