Европа

Димитър Кенаров арестуван в Беларус

На 29 юни (сряда) българският журналист на свободна практика, поет и преводач Димитър Кенаров е арестуван заедно със свой американски колега (Jason Motlagh) в Мозир (Беларус) докато е трябвало да вземат интервю от директор на завод за трактори.

Група във Facebook


Димитър вече си е у дома! Разказва за много добро отношение на лично ниво от белоруските власти.


Димитър Кенаров е роден през 1981 в град София. Завършва бакалавърска степен по американска и руска литература в „Мидълбъри колидж“, Върмонт, а в момента следва докторантура по английска литература в калифорнийския университет „Бъркли“. От 2006 насам Кенаров работи като журналист на свободна практика за американски издания като „Ескуайър“, „Дъ Нейшън“, „Бостън ревю“ и др. Автор е на стихосбирките „Пътуване към кухнята“ (2001) и „Апокрифни животни“ (2010).

Според българското посолство в Беларус Кенаров е бил без документи, за които няма информация дали са изгубени или откраднати. След намеса на посолството на САЩ, Джейсън е освободен още първата вечер. Димитър Кенаров е оставен в ареста.

Временно управляващият българската мисия в Минск се е свързал веднага с местното управление на милицията в гр. Можир и е предприел необходимите и обичайни в такава ситуация стъпки – изпратил е нота до външното и до вътрешното министерства, разговарял е по телефона със задържания български гражданин, който е казал, че се чувства добре и че си е загубил документите за самоличност. Говорил е и с ръководителя на управлението на милицията, който му обяснил, че съгласно местните закони при липса на документ за самоличност човек може да бъде задържан до 48 часа, до изясняване на подробности. Мярката вече изтече на 1 юли следобед и от от Външно се надяват Кенаров да бъде освободен. След това Димитър трябва да отиде до българското посолство в Минск, където да му бъде издаден временен документ – пасаван, с който може да напусне Беларус. От Външно Миистерство са съобщили, че Кенаров е задържан, защото не е имал документи за самоличност и твърди, че ги е загубил. Кризисният център във ведомството е започнал да работи по случая вчера и е във връзка с майката на Кенаров, която първоначално е предоставила информацията за ареста му.

Засега действията на Министерството на външните работи и дипломатическата ни мисия в Беларус са мудни и без резултат, а информацията е противоречива и хаотична. Очакванията (на този етап) са Кенаров да бъде екстрадиран в понеделник, 4-ри юли.

Защо той е нямал документи, е предмет на спекулации, като официалната версия е, че ги е загубил. Причините за съмнение са няколко. Кенаров работи като журналист на свободна практика към американски издания, включително сп. „Esquire“ и е възможно влизането му в Беларус точно сега да е свързано с желание за репортаж – непотвърдени засега сведения сочат, че двамата с американския му спътник са имали интервю с директора на местен завод за трактори. Издадената му виза обаче не е била журналистическа, а загубените документи са удобен начин да бъде прекратен престоят му.

При всички положения, продължаващото му задържане без обвинения и след намеса на български дипломат, би било неприемливо.


На 22 юни, след демонстрации в Минск, бяха задържани 460 души, сред които няколко представители на чужди медии с редовни акредитации. В следващите дни, полицията продължи да арестува масово хора по време на мълчаливи протести, на които събралите се пляскаха с ръце в знак на протест срещу икономическата политика на Лукашенко. Беларуският правосъден министър Виктор Голованов заяви на 28 юни на събрание на заводски работници, че „ако някой иска да стои на площада, няма престъпление. Но ако е голяма група, трябва да се мисли за свободата на другите, които се връщат от работа и полицията може да помоли хората да пляскат другаде".

Писмо с въпроси от Благовеста Кенарова

From: Blagovesta Kenarova
Date: 2011/7/3
Subject: Въпроси по случая Димитър Кенаров
To: consular@mfa.government.bg, vtcherneva@mfa.bg
Cc: Priemna priemna@president.bg

Господа,
За да избегнем бъдещи разминавания и взаимни обвинения в предоставяне на невярна информация, свързани със задържането на сина ми Димитър Кенаров, моля, за писмен отговор на следните въпроси:

  • Кога и по какъв начин българското посолство в Минск и консулските длъжностни лица са били уведомени от компетентните власти на Беларус, че е задържан български гражданин – Димитър Кенаров?
  • Кога и по какъв начин българското посолство в Минск и консулските длъжностни лица са били уведомени от компетентните власти на Беларус за деянията, в които българският гражданин (Димитър Кенаров) е уличен?
  • Вярно ли е, че единственото деяние, в което българският гражданин Димитър Кенаров е уличен е непредставяне на валиден личен документ?
  • Направили ли са опит консулските длъжностни лица и какъв е резултатът от този опит да осъществят контакт със задържания български гражданин и какви са конкретните действия, предприети от тях за оказване на помощ и съдействие на граждани на изпращащата държава – основна консулска функция?
  • Направили ли са опит консулските длъжностни лица или компетентните длъжностни лица от дирекция “Консулски отношения” на Министерството на външните работи и/или компетентните длъжностни лица от Министерството на вътрешните работи да се свържат с близки и/или роднини на Димитър Кенаров, след като са разбрали, че той е задържан в Беларус?
  • Кога е регистрирано в Националната визова информационна система на Република България (НВИС) заявление за издаване на заместващ документ на паспорта на българския гражданин Димитър Кенаров?
  • Кога е одобрено в НВИС заявлението за издаване на заместващ документ на паспорта на българския гражданин Димитър Кенаров?
  • В понеделник, 4.07.2011 година, българският гражданин Димитър Кенаров ще бъде ескортиран от Мозир до Минск и впоследствие, вероятно, принудително изведен от територията на Беларус. Ще бъде ли той придружаван от консулско длъжностно лице от Мозир до Минск и ако не, защо?

Държа да отбележа, че до момента не съм получила от Вас никаква официална информация в писмен вид, освен противоречащи си твърдения по телефона от г-н Димитър Япраков (кризисен център) и г-жа Чернева.

Категорично не съм съгласна с пуликуваното от МВнР прессъобщение на 2-ри юли (един час преди литературното четене в подкрепа на сина ми, организирано от български поети и журналисти, негови приятели и почитатели). Г-жа Чернева се опита да ми окаже натиск по телефона, за да въздействам на организаторите да спрат литературното четене.

Категорично протестирам
срещу публикуваното Ви мнение (г-жа Чернева) в днешния брой на в-к „Труд“, стр.7, „МВнР: Ще го екстарадират“:
„… Промяната на мярката за задържане на Кенаров най-вероятно се дължи на шума, който се вдигна в България във връзка с неговото задържане, смятат дипломати. Покрай този шум се разбра, че той е в Беларус, за да отразява за американските медии протестите срещу президента Лукашенко и икономическата криза. Това вероятно е подразнило властите, които са решили да го екстрадират, вместо да го пуснат, след като се изясни кой е.“

НИКОЙ, НИКЪДЕ и НИКОГА не е коментирал, че синът ми ще отразява протестите за американски медии. Това твърдение категорично не отговаря на истината! Ако разполагате с информация, с която може да го докажете, моля, да ми бъде предоставена писмено. В противен случай, ще приема, че това е една Ваша тенденциозно поднесена манипулация, с която искате да навредите на сина ми.

Очаквам отговорите Ви в писмен вид, за което благодаря.

Благовеста Кенарова

Източник
FacebookКапитал

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button