РС Македония

Албанският стана втори официален език в РС Македония

Парламентът в РС Македония прие албанския за втори официален език в държавата с промени в Закона за Езиците.

Парламентът в РС Македония прие закона за употреба на езиците, с който албанският
става втори официален език на цялата територия на страната. Решението беше прието с 69 гласа „за“ от 120.

Законът предвижда във всички органи на държавната власт в Република Македония, централните институции, държавните предприятия, агенции, дирекции, учреждения и организации, комисии, юридически лица и други институции официален език, освен македонския и неговата азбука, да бъде и езикът, на който говорят 20 процента от гражданите на Република Македония и неговата азбука, тоест албанският език. Законът бе приет в отсъствието на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ. Те участват в работата на Събранието в знак на протест срещу арестуването на петима техни колеги и други граждани за участие в инцидентите в парламента на 27 април миналата година, след като за председател на Събранието бе избран албанецът Талат Джафери. Председателят на парламента Талат Джафери подложи закона на гласуване, без дебати по поправките, внесени от ВМРО- ДПМНЕ. Гласуването протече бурно. Само благодарение на охраната на парламента бе избегнат физически сблъсък между депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Никола Груевски и председателя на събранието Талат Джафери. След намеса на парламентарната охрана, Джафери бе изведен от залата.

Щеше да е хубаво това решение да е резултат от изкрена демократизация и консенсус, но за съжаление явно става дума просто за сделка, прокарана с трикове.

Заев получава гласовете на трите албански партии срещу още една стъпка към федерализация.

Решението беше съпътствано от скандали в парламента. Предизвика протести от ВМРО-ДПМНЕ. Квалифицираха решението като „углавно престъпление“. Обещават, че всички участници ще бъдат подведени под отговорност за нарушаването на законите, процедурите и конституцията при приемането на такива закони. Според тях Социалдемократите за пореден път е извършват насилие над демокрацията и разрушава правовия ред в РС Македония.

Охридското споразумение от 2001 г. дава право на албанците да използват своя език и знамена на Република Албания в районите, където са мнозинство. Досега албанският бе официален език само на места, в които албанците са над 20% от населението. Сега обаче той става втори официален и за държавните институции. Колко точно и каква част са албанците от населението на РС Македония не е съвсем ясно поради хроничните провали на преброяването на населението. Най-вероятно са доста повече от 20%.

Законът предстои да бъде разписан и от президента на страната Георге Иванов.

Източник
NovaNews.bgClubZ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button