РС Македония

Великотърновският университет може да открие филиал в Македония

Великотърновският и Международният Славянски Университет подписаха две допълнителни споразумения към договора си за сътрудничество от 2016.

Едното споразумение предвижда съвместно обучение по единни учебни планове на студенти, специализанти и докторанти в съответствие със законодателството на двете страни. С другото споразумение Международният Славянски Университет предоставя своята материална и учебна база в гр. Свети Николе и гр. Битоля за нуждите на Великотърновския Университет, който е разработил проект за основаване на свой филиал на територията на РС Македония.

ВТУ кандидатства пред правителството на Македония за акредитация с три задочни магистърски програми – англицистика, регионално развитие и приложни компютърни науки. Същият проект ще бъде внесен за одобрение и в българското Министерство на Образованието и Науката.

Ако проектът се реализира, Великотърновският ще бъде първият български университет, който ще основе свое звено в чужбина. Двата университета декларират желание да внесат своя дял за подобряване на българско-македонските добросъседски отношения и на отношенията с останалите балкански страни.

Ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов и президентът на МСУ д-р Йордан Гьорчев

Това което не декларират позакъсалия Велокотърновският и никому низвестният Международен Славянски в Свети Николе разполагащ с повечко излишно място (защо ли?) очевидно е апетита за субсидии и еврофондове. Дали ще се получи – неясно. При всички положения одобрението на програмите и изобщо правната рамка на начинанието ще отнемат известно време.

Източник
24 Часа

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button