РС Македония

Откриха паметник на Иван Ванче Михайлов във Велес

Представители на ВМРО и Български Национален Съюз посетиха град Велес, Вардарска Македония по случай откриването на паметник на последния лидер на историческата ВМРО – Иван „Ванче” Михайлов – Радко.

Откриване паметника на Ванче Михайлов във Велес

Стотици българи от Македония заприиждаха от ранната утрин на 28 февруари към града, за да участват в откриването на бюст-паметник на славния лидер на ВМРО Ванчо Михайлов/Иван Михайлов Гаврилов/ пред дома на Драги Каров, което се превърна в истинско изпитание на толерантност за властта в Македония.

Откриване паметника на Ванче Михайлов във Велес

Инициаторите от неправителствената организация „Преображение” на македонските българи Виктор Канзуров и Петър Колев, се видяха във вълнуващо затруднение гласът им да достигне до всеки от многобройните гости, придошли от всички краища на страната, а и от България. Да почетат паметта на Ванчо Михайлов бяха дошли от Охрид и Прилеп, от Щип и Гевгели, от Кавадарци и Кочани, от Тетово, Неготино и Куманово, от Струга и Скопие. Бяха надошли сънародници от Воден и Горно Броди в Беломорска Македония и от Западните покрайнини.
Не се изпълни предположението на официални македонски медии за предстоящо скромно дворно празненство у Драги Каров, омаловажаващо предварително събитието. Улицата пред дома на изстрадалия българското си самосъзнание – със затвор, психически и финансов тормоз – домакин, осигурил със собствени средства направата и поставянето на паметника, се изпълни с хора в приповдигнато настроение.

Да отразят събитието се отзоваха повечето македонски телевизии и други авторитетни печатни и електронни медии. Телевизия СКАТ и няколко специализирани издания като списание „Исторически архив” от България отразиха също празника, както го определиха всички.

Откриване паметника на Ванче Михайлов във Велес

Изненадващо и успокоително за всички присъстващи, македонската полиция беше осигурила реда за провеждането на импровизирания митинг, като отцепи движението по улицата. Тук-там цивилни полицаи следяха за безпроблемното приключване на обществената проява, отсъстваха обичайните провокации съпътстващи всички предишни сходни събития.

Бюстът на Ванчо Михайлов вече беше поставен на нужния за целта постамент, който за разлика от предишния път не беше масивен от камък, а временен от метал. Всичко това беше направено с цел да не могат властите да обвинят Драги Каров, че извършва незаконен строеж. След церемонията той ще бъде преместен от постамента на терасата на къщата му, където се намира в момента паметника на Тодор Александров.

бюст на Тодор Александров

Пръв думата взе журналиста от Скопие – Виктор Канзуров, който направи на пух и прах твърденията на различни македонистки историци и политици, които по стар сърбомански маниер отправяха абсурдни обвинения по адрес на Иван Михайлов в дните преди проявата.

Казнуров припомни трудния и изключителен живот на Ванчо Михайлов като дългогодишен и самоотвержен лидер на ВМРО от 1924 година до края на живота му през 1990. Определи Ванчето, както с любов го наричат сънародниците ни от цял свят, като последната крупна исторически доказана фигура от Македонското освободително движение. В речта си Виктор Канзуров обърна внимание на идеологията на Ванчо Михайлов за държавната организация на Македония, по подобие на Швейцария. С политическото верую – „Македония – Швейцария на Балканите”, той е предлагал съвместяване на отделни кантони от българи, албанци, сърби и гърци, в пределите на една държава, която при подходящи условия да се присъедини към България.

Дали сега пък не е дошло времето за реализация на тези идеи, за културна и автентична автономия на тези езикови общности, които ще бъдат интегрирани в рамките на ЕС по-късно, попита ораторът.

Важен акцент от речта на Канзуров беше, че е крайно време да се спре с използването на македонската кауза за лични облаги, с което ясно беше визиран Красимир Каракачанов и ВМРО-БНД. Друго важно нещо е да се спре с популизма по отношение на Македония, нейните граждани и власти, който от години лица като Каракачанов и Божидар Димитров разпалват. Специално по отношение на „министъра без портфейл” Канзуров каза, че подобни „фурнаджийски лопати” нямат място, в което и да е министерство, защото отдавна са доказали, че работят за всичко друго, но не и за Българските интереси. Журналистът сподели още, че се надява да е дошло времето за реални проекти между Българи от двете страни на границата, които да премахнат и последната невидима граница между братята в двете държави. По време на откриването Драги Каров, Виктор Канзуров и представителите македонското сдружение в София „Преображение” се разграничиха от ВМРО на Красимир Каракачанов и от министъра без портфейл Божидар Димитров. От страна на македонските българи беше заявено, че Каракачанов и Димитров не помагат, а пречат на отношенията между България и Македония.

Виктор Канзуров-паметник на Ванчо Михайлов
Виктор Канзуров-паметник на Ванчо Михайлов
Виктор Канзуров-паметник на Ванчо Михайлов
Виктор Канзуров-паметник на Ванчо Михайлов

Думата след това взе Петар Колев, Български студент от Щип, който води предаването „Облаче ле бяло” по телевизия СКАТ. Той също говори за разбирателството между Българите от Република България и Република Македония, както и благодари за смелостта на Драги Каров да издигне нов паметник в двора си, въпреки репресиите и тормоза след издигането на паметник на Тодор Александров през 2008-ма година.

Петър Колев-паметник на Ванчо Михайлов
Петър Колев-паметник на Ванчо Михайлов

Последен думата взе доц. Тошев, внук на бележития революционер Пере Тошев и председател на „Съюза на македонските организации”, който отправи прочувствено слово към събралите се млади и стари последователи на делото на Ванчо Михайлов. Церемонията беше закрита с последни думи на Виктор Канзуров, който по забавен начин показа колко смехотворни са опитите на македонските политици да избягат от истината за Българския произход на населението във Вардарска Македония.

Николай Тошев-паметник на Ванчо Михайлов

След официалното откриване се състоя и кръгла маса за живота и делото на Иван Михайлов.

Откриване паметника на Ванче Михайлов във Велес

Източник
БНСВардар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button