Бесарабия

Може да има българско училище в Одеса

Министърът на образованието намекна за създаване на българско училище в Одеса. Близо четвърт от населението на града говори български.

По думите на министъра, българското правителство поддържа проекта, но той може да бъде реализиран единствено в рамите на украинското законодателство. Към момента се водят преговори между образователните министерства на България и Украйна.

Украинският министър на Образованието и Науката Лилия Гриневич подчерта че украинското законодателство не забранява откриването на училища с преподаване езиците на националните малцинства (каквото е и българското).

При откриването такива училища ние се ориентираме по преброяванията. Където са концентрирани много деца о дадено малцинство, например българчета, та и може да бъдат открити такива класове. Ако има много такива класове, то се прави и училище. Ориентираме се по потребностите.

През Декември 2016-а на заседание на парламентарната комисия по въпросите за българите в чужбина, представители на Министерството на Образованието се обявиха за създаване гимназия с преподаване на български език в Одеса.

През Септември д-р Милен Врабевски от фондация „Българска Памет“ също обяви за свой приоритет създаването на българско училище в Одеса. Той благодари за съдействието на държавите в които има българска историческа диаспора. Напомни за успешното развитие на образованието с български език в Албания. Подчерта ролата на българските малцинства като посланици и силна културна връзка.

Източник
БТАТопор

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button