България

Ускоряват даването на българско гражданство

Със законодателни промени правителството ускори процедурите за получаване на българско гражданство. С измененията се въвежда едногодишен срок за разглеждане на молби на лица от български произход.

Премахва се възможността да се кандидатства чрез посреднически фирми, което по думите на министър Божидар димитров е водело до най-голямата корупция, и ще задължи кандидатите за наши паспорти да се явяват лично на интервю.

Молбите вече ще се подават лично пред правосъдното министерство или консулските служби зад граница, като още при получаването им ще се провежда интервю с кандидатите за наш паспорт.

Божидар Димитров

Освен това се дава право на Агенцията за Българите в Чужбина да издава документи за български произход. Така сънародниците ни от Молдова и Украйна, чиито родители не са посмели да ги запишат като българи, няма да бъдат принуждавани да си вадят фалшиви актове за раждане, каза Димитров.

По оценки на министър Божидар Димитров в резултат от войни и преселения извън страната живеят 2 и половина милиона българи, които нямат българско гражданство.

В момента за разглеждане чакат 56 хиляди молби на такива българи. Според министъра на българите в чужбина промените ще ускоряват процеса и ще ликвидират корупцията. Тарифата за ускорено получаване на български паспорт била между 5 и 10 хиляди евро.

Сега, когато човек знае, че в рамките на една година знае, че ще чуе „да” или „не” на молбата си – силно се съмнявам, че някой ще се бръкне да плаща толкова пари на някой корумпиран чиновник.

коментира министър Димитров.

Източник
bTV

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button