фестивал на българското кино в Киев

Фестивал на българското кино в Киев

  От 13-и до 15-и Ноември 2015 г. в Киев се проведе традиционният фестивал Дни на българското кино в Киев. Събитието премина с голям успех и последва изложбата на бесарабски художници в украинската столица.

Събитието, посветено на българското кино бе организирано съвместно от посолството на Република България в Украйна и Националния център за театрално изкуство „Лес Курбас” на Вулиця Володимьрска, 23-В. Събитието, посветено на отбелязването на 100-годишнината на българското кино, се реализира с подкрепата на Държавния културен институт към Министерство на външните работи и Националния филмов център на Република България.

Дни на българското кино в КиевВ словото си на откриването на кинофестивала, извънредният и пълномощен посланик на Република България в Украйна Красимир Минчев отбеляза достиженията на българското кино изкуство за последното столетие и изрази увереност в доброто бъдеще и развитието на киноиндустрията в България. Българската страна бе поздравена за юбилея на българското кинематографично изкуство и от първия заместник-министър на културата на Украйна Игор Лиховий, както и от президента на Дружеството за приятелство „Украйна- България” Юрий Седих. Със слово към гостите се обърна и началникът на кино-отдела на центъра „Лес Курбас” Станислав Сукненко.

Дни на българското кино в КиевКинофестивалът бе открит с изложба на плакати на български филми и прожекция на филма „Love.net”, като продължи през останалите два дни с прожекции на филмите „Борис I. Последният езичник”, „Козелът“, „Виктория”, „Малки разговори” и  „Тилт” в киносалона на „Лес Курбас”. На откриването и през останалите два дни на кинопрожекциите присъстваха представители на художествените и културни среди в Украйна, на украинската администрация, на Посолството на Република България в Украйна, на киевските български културни дружества „Родолюбие” и „Родолюбие ‘89”, Дружеството за приятелство „България-Украйна”, преподаватели и студенти от КНУ „Тарас Шевченко”, представители на 293-ти Киевски Лицей и други посетители.

 

Можете да гледате безплатно български филми онлайн във видео секцията на сайта ни.


Източник: МВнР

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.