Българските училища в чужбина

Конференция за българските училища в чужбина

На 29 юли 2010 г. (четвъртък) от 10:00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” (бул. „Руски”, №15) ще се проведе конференция на тема: „Българските училища в чужбина. Специфика, проблеми, перспективи”.

Организатори на форума са Министерството на образованието, младежта и науката, Държавната агенция за българите в чужбина, Асоциацията на българските училища в чужбина и с подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” („Център за върхови постижения „Диалог Европа”).

В рамките на конференцията ще се обсъжда оптимизирането и по-нататъшното развитие на диалога между институциите в Република България и представителите на българските училища в чужбина, с оглед повишаване ефективността на образованието и разпространението на българския език и култура зад граница. След официалното откриване на конференцията работата ще продължи в три тематични панела: „Проектозакон за училищното образование”, „Програма „Роден език и култура зад граница”, „Мисия”, „Завръщане”.

101 участници са заявили участие в конференцията, сред които най-много са от Европа, ОНД и Северна Америка. Във форума ще участват ръководители и преподаватели от българските училища зад граница, представители на държавни институции, неправителствени организации и академични центрове в България и чужбина, журналисти и всички, които се интересуват от темата.


Източник: Държавна Агенция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.