Свят

Българските училища в чужбина се увеличават

С емиграцията на много млади българи в чужбина намалява броя на учениците и училищата в България, но нараства броя на българските училища в чужбина.

Пазейки българското, нашите общности по света създават български училища почти навсякъде, за да учат децата правилен български език, култура и история. Само през последната година броят им се е увеличил с поне тридесет и седем.

Често тези училища се създават толкова спонтанно че не е известен общия им брой. Вероятно общо са над 280 (предимно неделни). Всички представили в МОН необходимите документи (към момента общо 175) са подпомагани от българската държава чрез министерството. За последните три годни са отделени 19 263 657 лева. Към момента само две от училищата са държавни –  Българско средно общообразователно училище „Д-р Петър Берон“ в Прага и Българско средно общообразователно училище „Христо Ботев“ в Братислава.

След влизане в сила на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗУПО), предвижданите основни дейности от страна на МОН за дейността на българските неделни училища в чужбина ще бъдат свързани с:

  • утвърждаване на учебни програми, адаптирани съобразно спецификата на обучението в чужбина и необходимостта от качествено обучение по родния език;
  • утвърждаване на учебни помагала, съобразно създадените учебни програми;
  • осигуряване на средствата за подпомагане на обучението по български език и литература, история и география на България.
форум на българските училища в Западното полукълбо

На 23-и и 24-и Април в Чикаго се проведе втори форум на българските училища в западното полукълбо, а домакин беше българското училище „Джон Атанасов“ там. На територията на САЩ функционират най-много български неделни училища – 53, 12 от които в Чикаго. Организаторите на инициативата бяха Асоциацията на Българските Училища в Чужбина (АБУЧ), Министерството на Образованието и Науката, ДАБЧ, със съдействието на посолството на Република България в САЩ и генералното консулство на Република България в Чикаго.

Основните насоки на дискусията бяха: приоритети и политика на съхраняването и популяризирането на българския език и национални ценности зад граница и съвременни алтернативи в обучението по български език, литература и история на България в мултикултурна среда. Бяха поставени въпроси, свързани с правото на гласуване на българите от чужбина и институционалното им представителство в България, привличането на интелектуалния потенциал на сънародниците ни в полза на Родината и дейността на ДАБЧ за завръщането на младите българи, завършили чуждестранни университети.

Източник
УспелитеДържавна Агенция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button