НовиниСвят

Конкурс за Българка на годината

Учредява се годишно отличие на Държавната Агенция за Българите в Чужбина за Българка на годината – Св. Злата Мъгленска.

В съвременния живот на българската нация, независимо от „модерността” на ХХ и ХХІ в., продължават да преобладават предимно „мъжките” характеристики. Навлизането на жената в културата, науката, техническия прогрес, политиката, във всички области и сфери на общественото развитие има своите български проекции и ярки примери, съизмерими с онези при най-развитите нации в Европа и по света. И все пак търсената от векове хармония между човешките същества, независимо от техния пол, си остава в сферата на мечтите за един свят, по-добър и по-справедлив от днешния. В нашата собствена история и традиция блестят имената на много жени – владетелки, светици, боркини за свобода и човешко достойнство, представителки на артистичния свят, литературата, медицината, на всички традиционни и модерни професии, дори и на военната… Особена е силата на българската жена в реалния, всекиднения, „живия” живот. И през отминалите епохи, а и днес именно българките са крепителки на дом и семейство, възпитателки на децата, опора на своите мъже. Тези най-често „обикновени”, анонимни жени са жизнената нишка на България, на българското във всеки един от нас, от миналото към бъдещето.

момиче

Тази незаобиколима и неизразима с обичайните думи роля на българката е още по-значима, често уникална и незаменима с нищо друго, когато става дума за българските общности извън пределите на страната ни. Факт е, че българският език е съхранен вече стотици години най-вече поради употребата му в домашната среда, където определено „господства” жената. Така е при общностите в Бесарабия, Влашко, Банат, Македония, Западните покрайнини, Средна и Западна Европа, в близки и далечни страни и континенти. Опитите за подмяна на българския език в съседни държави чрез налагани със сила „служебни езикови норми” също не дават очаквания резултат. Домашната българска реч остава оръжието за съхраняване на вековната етнокултурна идентичност, където отново ролята на българската жена е водеща. Не са необходими повече доказателства, че за опазването на езика, песните, приказките, гатанките, поговорките, българската нежност и българската строгост, българската обич и българското достойнство, на българските родови корени главната заслуга е на българката. Българските жени в чужбина категорично заслужават признание, насърчителна, дадена с грижа и обич обществена оценка. Такъв е смисълът на годишната награда на името на Св. Злата Мъгленска.


света Злата Мъгленска

Годишното отличие на ДАБЧ е на името на една българска светица и това не е случайно решение. Великомъченицата Злата Мъгленска е родена около 1775-1780 г. в с. Слатина (Хриси), Мъгленско (Южна Македония, днес в Гърция). Красивата дейвойка е отвлечена от богат местен мюсюлманин, който иска да я вземе за жена. Младата българка е подложена на натиск да се откаже от своята християнска вяра и български род – отначало със съблазнителни обещания и дарове, преминали в систематичен тормоз и грубо насилие. Злата остава непоколема и пред увещанията на своите роднини, с възмущение отхвърля техните страхове и конформизъм, като е решена да се жертва за спасението и на техните души… В проточилата се месеци лична човешка драма проличава яркото морално превъзходство на българката над нейните мъчители. Св.Злата устоява на безчовечните изтезания и предава Богу дух на 18 октомври 1795 г. Нейният подвиг отеква из цялата българска земя, а и сред останалите православни християни. Църквата я канонизира като мъченица и небесна застъпница на поробените християни. Народът ласкаво я нарича и „Света Златинка”, като тачи в нейно лице както мъченичеството, така и своите копнежи за истинска любов между хората, за справедливост и нравствена чистота.


Злата Мъгленска е българска светица, която символизира по убедителен начин:

 • традиционните добродетелите на българката;
 • красотата на българката;
 • твърдостта и волята на българката и в най-тежки ситуации;
 • жертвоготовността на българската жена в името на висши идеи и в името на другите хора;
 • неприемането на насилието;
 • вкорененото у българката човешко достойнство;
 • съзнанието за равенство между хората и половете;
 • единството на българския народ, независимо от някогашни и съвременни държавни граници;
 • българския дух извън пределите на днешна България.

РЕГЛАМЕНТ

Право да номинират кандидатки за годишното отличие „Св. Злата Мъгленска” имат:

 • български дружества и организации от чужбина и техни партньори от България;
 • български медии от страната и чужбина;
 • организирали се за конкретната номинация ициниативни групи от българи (чрез подписки, писма, публикации в медиите и т.н.);

За годишната награда „Българка на годината” на името на Св. Злата Мъгленска могат да бъдат предлагани българки, живеещи извън страната, които са имали изяви в:

 • обществено значими дейности в различни области;
 • защита на българското национално достойнство;
 • постижения в организацията на задгранични български общности и дейности;
 • приноси и постижения в културата, изкуствата, образованието, медицината и др.

Предложения за носителки на наградата се приемат в Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България в рамките на една година, до 18 октомври – Денят на св. Злата Мъгленска според календара на Българската Православна църква.

Наградата се присъжда на конкретна личност (при убедителни номинации броят на наградените може да бъде увеличен по преценка на организационния комитет и ръководството на ДАБЧ), като представлява статуетка – символичен потрет на св. Злата Мъгленска с надпис, който съдържа името на носителката, годината на присъждане, надпис и лого на Държавната агенция за българите в чужбина.

НАГРАЖДАВАНЕ

Организационен комитет

Организационният комитет е постоянно действащ независим орган. Включва личности, доказали своето отношение към българите в чужбина, към ролята на българската жена за опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност. Съставът на комитета се утвърждава официално от председателя на ДАБЧ.

 • В рамките на срока за номиниране (до 18 октомври) осъществява предварителния преглед на подадените кандидатури и потвърждава или отхвърля номинирането;
 • След изтичане на срока за номиниране осъществява избора сред номинираните кандидати и мотивирано предлага на председателя на ДАБЧ за утвърждаване името на носителката (носителките) на наградата „Св.Злата Мъгленска” за съответната година. Изборът се осъществява с абсолютно мнозинство

Състав на Организационния комитет:

 • Пламен Павлов, историк, председател на Държавната агенция за българите в чужбина в периода 1998 – 2002 г.;
 • Венелина Гочева, гл.редактор на в.„24 часа”;
 • Боряна Христова, директор на НБКМ;
 • д-р Ернст Трифун Юде, българин от Германия, изтъкнат дарител;
 • Цветан Томчев, фотожурналист, в. „Труд”.

Връчване на наградата

Името на носителката на годишната награда „Св.Злата Мъгленска” се пази в тайна до деня на връчването – 21 януари, един от традиционните женски празници в българския народен календар. На тържеството присъстват всички номинирани, като се подчертават техните приноси за общностите и страните, в които живеят, както и за българската идея в универсалните ѝ измерения.

Източник
Държавна Агенция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button