Ботев - в сянката на паметника

Филм за Ботев – в сянката на паметника

Филмът Ботев – в сянката на паметника на режисьора Жезко Давидов беше представен за пръв път пред публика в Българския Културен Институт в Лондон на 22-и Януари.

Ботев – в сянката на паметника пресъздава последните дни от живота на Христо Ботев и повдига важния въпрос „Кой уби Ботев?“. Въпрос, който и до днес почти никой не смее да повдигне. Теориите за неговия край са че е убит от случаен турски куршум, самоубийство от отчаяние и безизходица, или че е убит от четниците си след разпра.

Филмът представлява възстановка и криминологичен анализ без да налага конкретна теория. Актьорите са внимателно подбрани по възраст и физическа прилика с действителните участници в събитията. Представянето изглежда автентично, без патетичните залитания доста чести в нашите филми. В интервютата участниците и специалисти защищават своя възглед на базата на дългогодишни проучвания и оставят преценката на публиката.

Прожекцията в Лондон е била в малък, но препълнен салон и зрителите са гледали с голям интерес. След края на филма зрителите са имали възможност да дискутират лично с режисьора, който отдавна живее и работи във Великобритания. Учениците от 7-и и 9-и клас българското училище към посолството ни в Лондон са имали възможност да задават въпроси, а по-възрастните да споделят спомени от времето, когато фактите и теориите около Ботевата гибел не се обсъждаха публично.

Не следващият ден Жезко Давидов е бил поканен да присъства на прожекция пред гимназистите в Българското училище към посолството ни и ученици и преподаватели от училище „Звънче“ в Съри.

Филмът е създаден със спечелена субсидия от Националния Филмов Център и правата са собственост на Българска Национална Телевизия. В България за пръв път филмът ще бъде показан на втори Юни тази година по повод отбелязване на 140-тата годишнина от събитията.

Автор на проекта е доцент д-р Марин Дамянов – преподавател по кинодраматургия в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, автор на четири романа и на няколко сборници с разкази. Специалист е в използването на съвременни психологични теории в драматургията. Той е съавтор на сценариите на доста филми от последните години като: „Огледалото на дявола“ – режисьор Николай Волев; „Лейди Зи“ – Георги Дюлгеров, „Съдилището“ – Стефан Командарев, „Събирач на трупове“ – режисьорски дебют на Димитър Димитров. Сценарият му за документално кино „Ботев – в сянката на паметника“ е резултат от дълги проучвания за историческата истина и човешките истини, свързани с героичната, но забулена във версии смърт на Христо Ботев.

Следващите прожекции ще са в други училища, членове на Асоциацията на Българските Училища в Чужбина:

1. През февруари 2016 г. в Оксфорд, организирана от българското училище „Слово“.

2. На 2 март в посолството на България в Брюксел, организирана от българското училище към посолството „П. К. Яворов“.

3. През април в Чикаго, организирана от българското училище „Джон Атанасов“.

Самият филм можете да гледате тук


Източници: ДАБЧEuroChicago, БНР

One thought on “Филм за Ботев – в сянката на паметника

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.