БългарияРС Македония

МВнР дари с книги горелия Бигорски манастир

България направи вчера дарение от теологическа литература за нуждите на монасите в пострадалия от пожар в края на септември Бигорски манастир в Република Македония.

Тогава изгарят килиите на монасите, цялата библиотека и магерницата на комплекса “Свети Йоан Предтеча”, който датира от Х век.

След трагичния инцидент Българският културен клуб в Скопие се обърна с молба към страната ни за помощ за възстановяването на светата обител, обясниха вчера от посолството ни в Македония.

Така по инициатива на заместник външния министър Марин Райков МВнР купува от Зографския манастир луксозни издания на богослужебни книги за нуждите на монашеското братство в западната ни съседка.

Вчера те бяха връчени на игумена архимандрит Партений от временно управляващия посолството ни в Скопие Ангел Ангелов.

Имам честта да изкажа от името на българското правителство, на светата Българска православна църква и на българския народ благопожелания тази литература да бъде за духовна полза както на монашеското братство, така и на еднокръвните ни македонски братя

се казва в приветственото писмо от Марин Райков, връчено на игумена.

Патрон на Бигорската обител е свети Йоан Кръстител, а там е служил големият възрожденски деятел Партений Зографски (1818-1876). Манастирът се намира между Дебър и Гостивар.

Източник
вестник Труд

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button