БесарабияБългария

Бесарабски българи представиха Бай Ганьо в София

На 26-и ноември 2015 г. на камерата сцена на читалище „Славянска беседа“ в София се състоя премиера на спектакъла Бай Ганьо на Одеския Български Драматичен Театър (ОБДТ) към Всеукраинската Обществена Организация „Конгрес на българите в Украйна“.

На постановката Бай Ганьо в София

Постановката Бай Ганьо представиха бесарабски българи и техни приятели от ОБДТ, които гостуваха за пръв път в София по покана и със съдействието на Държавната Агенция за Българите в Чужбина. Въпреки малко ранният час 18:30, интересът беше голям и в малката и поопърпана зала беше трудно да се влезе дори като правостоящ.

Актьорът Сергей Куемжи представи на чудесен български език по много модерен и забавен начин комичният образ на странстващият из Европа Ганьо Балкански – неподготвен, наивен, малко циничен, малко нахален, недоверчив, тарикат, но никога уплашен, смачкан или притеснен. Точно този нашенец на Алеко Константинов, който живее и странства и днес и от който хем се срамуваме, хем го виждаме у себе си като се загледаме. Съумя да покаже един Бай Ганьо с който повече да се забавляваме (и на места смеем с глас), отколкото да натъжава и ядосва.

Идеен вдъхновител за създаването и художествен ръководител на Одеския български драматичен театър е Станислав Садаклиев от гр. Болград.

Нашата трупа за пръв път ще гостува в София. За нас това пътуване е доста вълнуващо, макар че не за пръв път сме на българска сцена. С голямо удоволствие ще представим нашата визия за „Бай Ганьо“ такава, каквато я виждаме в Бесарабия. Постановката е на български език, като много от думите са архаични, но това не трябва да притеснява зрителите. Самият факт, че идваме с театър в България, говори за безпроблемното участие на българската общност в Украйна в културния живот на Одеса.

Чрез българския театър в Одеса успяваме да покажем, че българската общност в Украйна е част от обществото. Сред нашите зрители, освен българи, има и много други одесити, които се интересуват от българската култура. Залите са препълнени винаги, а за нас, актьорите, това е най-голямата награда. Заедно с новия сезон стартира и нашата интернет страница, където е лесно да се намери актуална информация за нашите постановки и нашата трупа

Актьорите от българският театър в Одеса

Идеята е била подкрепена и от Юрий Граматик, президент на Всеукраинската Обществена Организация „Конгрес на българите в Украйна“. Българският театър в Одеса се възражда едва през 2013 година след като е съществувал за кратко преди 1940 г. Първата постановка „Рейс“, по мотивите на българския писател и драматург Станислав Стратиев, бе показана през 2013 г. Втората постановка бе спектакълът „Декамерон“ по мотивите на Дж. Бокачо. Третата постановка е комедийният спектакъл „Аз плащам“ по мотивите на световноизвестната пиеса „Господин Амилкар“ на Ив Жамиак.

Поздрави към театъра и актьорите преди представлението отправиха председателят на Държавната агенция за българите в чужбина, г-н Борис Вангелов, г-н Юрий Граматик и г-жа Мария Стоянова, председател на дружество „Родолюбец”. Сред официалните и почетни гости бяха и извънредният посланик на Украйна в Република България Николай Балтаджи, председателят на Дружество на бесарабските българи Родолюбец Мария Стоянова, народният певец Илия Луков, и председателят на сдружение Бащино огнище Ивайло Шопски.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button