РС Македония

Асоциация Радко за бойкот на изборите в БЮРМ

Асоциация Радко призова с декларация българите в БЮР Македония за пълен бойкот на предстоящите извънредни парламентарни избори.

Причината за това е че и след 20 години симулране на преход и демократизация, юго-носталгичната олигархия в БЮРМ е все така заседнала в двуполюсния модел където функцинерите на режима са разпределни в две редуващи се партии. Въпреки плахите предизборни намеци (които си останаха такива), все още и „двете“ полит-икономически групировки там игнорират не само българския характер, но и изобщо съществуването на българи в БЮР Македония.


ДЕКЛАРАЦИЯ
Асоциацията РАДКО по повод предстоящите предсрочни парламентарни избори в Р. Македония представи собствения си отношение към тези избори:
01. Членовете на асоциацията РАДКО не могат да гласуват за партии, които подкрепят македонизма, защото това означава продължаване на агонията на държавата, т.е. всички натрупани проблеми тук произтичат от липсата на желание да се прекъсне с практиките от тоталитарното комунистическо минало,
02. В този смисъл асоциацията РАДКО подкрепя “ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ НА Р. МАКЕДОНИЯ В ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИТЕ СТРУКТУРИ” на БККС („Българския културен клуб“ – Скопие), но със следните допълнения (това са Основните задачи на асоциацията РАДКО):

  • Българите от Р.Македония да представляват градивен елемент в Конституцията на държавата;
  • Един от официалните езици на държавата да бъде и Българският книжовен език;
  • Афирмация на Българската история и култура;
  • Възобновяване на необходимите културно-образователни и църковни институции в Р.Македония по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Р.Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности;
  • Възобновяване на духовното и културното единство на Българите от Р.Македония и Българите от Р.България;
  • Защита от присвояване и фалшифициране на Българската история и култура;
  • Защита на Българите в Р.Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид.

Председател
Владимир Панков

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button