България

Българи играха хоро за Спаска

„Македонско девойче“ просълзи мнозина от участниците в гражданския протест за Спаска Митрова. От прогимназиални ученици до старци на 90 години взеха участие в него и играха хоро за Спаска.

Пред смълчаните прозорци на посолството на Р Македония и под спуснатите набързо щори Инициативният комитет „Спаска Митрова“ събра днес радетели на българската кауза в Македония на мирен граждански протест.

Минувачите спираха по околните тротоари, за да се насладят на прекрасните македонски песни, които певците и танцьорите от „Сите българи заедно“ поднесоха на всички наоколо. Млади момчета с български трибагреници и плакати в защита на българщината във Вардарска Македония се хванаха на хорото за Спаска. До тях припяваше момче със счупен крак от крайдунавско градче, дошло специално, за да изрази съпричастност. Възрастен старец от съседен блок разказа, че чул музиката и казал на съпругата си: „Бабо, това са нашите македонски песни, слизам долу, да видя тия младежи!“ Човекът не скри възрастта си пред Frognews.bg, бил на 90, но обичал Македония и не могъл да се въздържи да попее.

свобода за Спаска Митрова

Перица Аврамов прочете и становището на организацията на българите в Македония РАДКО, която е вън от закона вече 17 години. От РАДКО настояват пред българския политически елит да се произнесе пред европейската и световна общественост, че ще блокира приемането на БЮРМ в НАТО и ЕС, ако БЮРМ не възприеме българите за градивен елемент в Конституцията на държавата; ако БЮРМ не внесе в конституцията, че един от служебните езици е българският книжовен език, ако не престанат фалшификациите на българската история от географския район Македония.

Под звуците на български народни като „Македонско девойче“ инициаторите и участниците в протеста настояха скалъпеният процес срещу Спаска Митрова да приключи по най-бързия възможен начин и с единствената възможна присъда – оправдателна за младата българска майка. В противен случай гражданските прояви ще продължат.

Източник
Frog News

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button