България

Кариерен форум за завръщащи се от чужбина българи

На 5-и септември ще се проведе десетото издание на кариерния форум „Кариера в България. Защо не?“. Целта е всеки колебаещ се българин с опит в чужбина да се запознае с перспективите за връщане в родината.

Кариерният форум е под патронажа на Европейския Парламент и ще се проведе в Интер Експо Център София. Организатори са сдружение Тук-Там и фондация Идентичност за България. Участниците трябва да се регистрират (безплатно) на сайта на форума. За допълнителна информация и текущи новини може да е следи и страницата във Facebook.

Почти всеки българин, обмислящ евентуално връщане в родината се притеснява дали би могъл да намери подходяща реализация. Форумът цели го запознае с възможностите и да го срещне с работодатели, които биха оценили натрупания в чужбина опит. Работодателите, с които биха могли да да се срещнат участниците тази година ще се около 100. Има силна семинарна програма, а всеки кандидат ще има и възможност за безплатна консултация със специалист по Човешки ресурси (HR).

Организаторите споделят:

Посланията, които сънародниците ни в чужбина получават от различни източници в България, са доста разнопосочни. Ако четат новини, по-скоро биха се отчаяли. Ако слушат роднините си, по-вероятно е да предпочетат да останат в чужбина. От приятелите си може би ще чуят „в България е супер“, но няма как да им повярват преди да се убедят, че тук наистина има огромни възможности за кариерно развитие от представителите на самите компании, които имат офиси в страната ни.

Голяма част от участниците ни традиционно са и такива, които вече са започнали работа в България, но идват на форума за да търсят нови възможности, да сравнят опита си с други българи, върнали се от чужбина, или да намерят съмишленици за интересни стартъп идеи.

За деветте години до сега форумът е бил посетен от 9753 българи с опит в 85 държави в чужбина. Щандове на изложението са имали над 400 компании. Над 57% от участниците във форума вече са се върнали, 24% се колебаят дали да се върнат, а 18% твърдо да решили да се върнат.

Източник
Nova

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button