Европа

Създадоха българско училище в Албания

В Тирана вече функционира първото българско неделно училище в Албания „Христо Ботев” към дружество „Просперитет Голо бърдо”.

Откриването първото училище в Албания стана на 15-и Октомври. Н. Пр. Димитър Арнаудов, посланик на Република България в Република Албания, поздрави сърдечно организаторите, присъстващите родители, деца и гости с пожеланието да гори огънчето и винаги да ни напомня, че сме българи. Председателят на Държавната Агенция за Българите в Чужбина Борис Вангелов пожела училището да расте и един ден да се превърне в колеж. То ще получава финансова подкрепа от българската държава в рамките на Националната програма „Роден език и култура зад граница”. В екипа на училището са професор Димитър Бело и български възпитаници-историци. То ще обучава деца в подготвителната група и по-големи до шести клас. Предвидена е и подготовка по български език за кандидат-студенти, желаещи да продължат образованието си в България.

Националният исторически музей и издателството „Булвест 2000” направиха дарение за тетрадки и учебници на стойност 5126 лв., които ще позволят на първокласниците – деца на албански българи, да започнат обучението си изцяло на литературен български език.

През годините България е била винаги съпричастна и към българите в Албания, като през 2003 година беше подписана междуправителствена спогодба за взаимно признаване на документите за образование и научните степени. И до днес в университетите в България се учат много български младежи от Албания.

Българите в Албания имат създадени няколко различни организации, които са създадени на териториален принцип. Едно от най-активните е дружеството на българите „Просперитет за Голо бърдо”, което се ръководи от бизнесмена Хаджи Пируши, който е и създателят на училище „Христо Ботев”. Бизнесменът също така обяви, че е започнал строеж на български християнски храм в едно от най-големите български села в Албания – Стеблево, област Голо бърдо.

По статистика българите в Албания са над 120 хиляди, пръснати в десетки села из източна Албания – най-вече в областите на Голо бърдо, Мала преспа и Гора. Българите постепенно са населили и големите икономически градове като Тирана, Дуръс, Елбасан, Корча, Кукеш.

Източник
Държавна Агенция за Българите в ЧужбинаДобриНовини

Един коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button