Бесарабия

Българите в Украйна вдигнаха паметник на Ботев

По инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”, в Прохоровски сквер в гр. Одеса тържествено беше открит паметник на Ботев.

Архитект на паметника е Владимир Глазърин, скулптор – Таисия Судбина, съобщиха от организацията. Христо Ботев бил ученик на Одеска гимназия в период на 1863 – 1865 година, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 година възглавя българско национално Освободително движение и се явява един от националните герои на България.

Тържествената церемония беше открита от президента на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” – Юрий Иванович Граматик, който каза, че за българите е голяма чест, че този човек е живял и учил в гр. Одеса. Откриването на паметника е допълнителен принос за украино-българските връзки. На тържеството присъстваха: председател на Одеска областна държавна администрация – Николай Дмитриевич Сердюк; председател на Одеския областен съвет – Николай Леонидович Скорик; заместник – председател на областния съвет – Георгий Иванович Арабаджи; началник на областната постоянна комисия по културата и историческото наследство на националните малцинства и религиите – Качанов Сергей Георгиевич; председател на постоянната комисия по опазването на обектите на културното наследство на Одески градски съвет – Шнайдер Станислав Аркадевич; генералният консул на България в гр. Одесса – Георги Проданов; председателят на българско културно- просветно дружество за връзка с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец” гр. София – Никола Караиванов; началник на областното управление на националностите и религиите – Ярослава Олексеевна Резникова; Владъка Белгород -Днестровский – Алексий; вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна – Светлана Драгнева и представители на обществеността от региона.

българка от Бесарабия

Литературно-музикална композиция „Безсмъртния Ботев” бе представена от учениците на български културно- просветен център „Аз Буки Веди” при Конгреса на българите в Украйна. По случай откриването на паметника на Христо Ботев пред гостите беше изнесен празничен концерт от народния танцов състав „Колорит”, Измаилски район, с. Каменка и танцов състав „Лудо – Младо”.

Източник
Агенция Фокус

Един коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button