РС Македония

Реформират македонското ДС (УБК)

След 74 години репресии, закриха и македонския клон на Югославската Държавна Сигурност – Дирекцията за Сигурност и Контраразузнаване (УБК).

Вчера вероятно последния клон на югославската ДС (УДБА) -македонско УБК. Дирекцията за Сигурност и Контраразузнаване вчера престана са същестува. Беше част от Министерството на Вътрешните Работи. Вместо нея от днес както самостоятелен орган съществува Агенция за Национална Сигурност, оглавявана от Виктор Димовски.

Виктор Димовски

Днес е исторически ден. Днес с право можем да кажем, че решаващият етап от реформата в сектора на сигурността у нас приключва и че Дирекцията за сигурност и контраразузнаване, с която в миналото е било злоупотребявано за индивидуални и групови интереси, най-накрая влиза в историята….. Днес започва нова ера в тази област. Агенцията за национална сигурност е независима агенция, извън Министерството на вътрешните работи, като част от завършването на реформата на системата за разузнаване на сигурността в Република Северна Македония.

Реформата предполага концепция за развитие на непрекъснато надграждане на наличните възможности на системата за сигурност, и превръщането й в система, която може да се справи със съвременните заплахи и рискове за националната и международната сигурност. В този процес е изключително важно честността и професионалната почтеност на всеки член на Агенцията, който с репутацията си ще осигури подкрепата и доверието на гражданина като партньор в защитата на държавната сигурност

Всички потенциали на Агенцията, в сходство със закона, който я основава, и в сходство с вътрешните актове за действеност, започнаха да действат изцяло от през днешния ден. Сигурността на страната и жителите не познава неработни дни и празници и по тази причина през днешния ден е първият работен ден на чиновниците на Агенцията. По този мотив приветствам всички чиновници и им поисквам сполучлива работа в сферата на отбраната на националната сигурност на страната, т.е. отбрана на независимостта, суверенитета, конституционния ред, главните свободи и права на личността и жителя, обезпечени от Конституцията

Виктор Димовски

Причината за реформиране на УБК е натиск от ЕС за синхоринизиране на институциите с европейските. Според Димовски започват да се провеждат множество реформи за с цел синхронизация с НАТО и ЕС. Само част от кадрите на УБК ще бъдат запазени в новата агенция (350 от 750). Според заявленията, ще се осободят от комрпоментирани и замесени в незаконни подслушвания кадри.

Димовски е бивш директор на Агенцията за Разузнаване от 2007 до 2009. Бил е посланик в Сърбия и Черна Гора и Израел.

Заявките за реформи звучат чудесно, ще видим какви ще са ефектите. УДБА беше основно ангажирана и отговорна за репресиите срещу българи в Югославия. Включително Бивша Югославска Реублика Македония. Кадрите в УДБА и след разделянето УБК бяха изключително сърби. Сега се освобождават от публично компроментираните служители. Т.е. в новото македонско ДАНС официално ще работят… по-малко на брой сърби. Напълно възможно е гущера просто да къса настъпаната си от ЕС опашка.

Източник
ФокусНовини 247

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button