Свят

И българите в Торонто празнуваха Трети Март

По повод Трети Март, българските емигранти в Торонто, официални лица и духовници за пръв път издигнаха националното знаме пред кметството там. 

Събитието беше организирано от Генералното консулство на Република България в Торонто и кметството на града. Въпреки работния ден, снега и температурите, присъстваха десетки българи. Бяха прочетени поздравителни адреси от Бойко Борисов, министърът на външните работи Даниел Митов и премиера на Онтарио Катлийн Уин. Освен Национален Празник на България, тази година Трети Март съвпадна и с две важни годишнини – 50-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Канада и и 40-ата годишнина от основаването на генералното консулство в Торонто (едно от най-старите).

Събитието започна с националните химни на Република България и Канада в изпълнение на 11-годишната Лизи Наумова. Знамето беше издигнато от генералният консул в Торонто Петър Крайчев, почетният консул Игнат Канев и консулът Емил Миланов. Паметта на загиналите за свободата на България бе почетена с едноминутно мълчание. Учениците Симон Бошнаков и Тодор Димитров рецитираха „Аз съм българче”.

Във връзка с 40-ата годишнина от основаването генералното консулство в Торонто Петър Крайчев връчи на Вера Персинова копие от първия издаден преди 40 години български паспорт – на десет годишната през 1976-а госпожа Персинова. Госпожа Персинова пък предаде на господин Крайчев оригиналното паспортно тяло на паспорт № 1, което ще бъде рамкирано и изложено в приемната на консулството.

Генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев каза:

Днес е денят, в който с тази първа по рода си церемония поставяме една нова българска традиция в Торонто – издигането на националното знаме на едно от най-разпознаваемите и красиви места в града.

От канадска страна Джон Бърнсайд, градски съветник на 26-и район в Торонто (където е Генералното Консулство) каза:

От името на кмета на Торонто Джон Тори бих искал да изкажа искрените си поздравления и най-добри пожелания по повод националния празник на Република България – 3 март. Той е повод да ознаменуваме постиженията на българския народ и да честваме традициите и културата на Вашата велика нация. Днешният ден отдава почит на миналото и служи за възможност за укрепване на двустранните отношения и приятелство между нашите народи.

Церемонията завърши с дунавско хоро, в което се включиха и хора от танцови формации като „Хайде на хорото“, „Димитровче”, „Игранка” и др.

Трети Март се отбелязва и с тържествен молебен в българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в Торонто и с концерт с участието на няколко български формации в града.

Източник
БНТБНРДържавна Агенция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button