Бесарабия

Откриха българско консулство в бесарабския град Тераклия

Вицепремиерите на България и на Молдова – Екатерина Захариева и Андрей Галбур откриха българско консулство в бесарабския град Тераклия (Молдова).

Тераклия е много важно място за бесарабските българи. 57% от около 65-те хиляди самоопределили се както етнически българи живеят в южна Молдова. Районът на Тераклия е обособен като български национално-културен център, а самия град Тераклия е населен предимно с българи. Там е и единствения български университет зад граница – Григорий Цамблак.

Консулството ще обхваща районите Тараклия, Кахул, Кантемир, Бесарбяска и Автономното териториално образувание Гагаузия. То ще улесни бесарабските българи, които до сега трябваше да пътуват до посолството в Кишинев за документни, визови и други услуги.

През есента на миналата година при среща с бесарабски българи президентът Росен Плевналиев обяви инициатива за създаване на българско консулство в Тераклия. През Март правителството прие решение за създаване на консулството (като и нови в Украйна и Полша). Сега то официално е факт, макар да предстоят да е уточнят някои организационни и оперативни детайли.

Вицеприемиерите се надяват освен улеснение на бесарабските българи, консулството да спомогне и за подобряване на икономическите и културни връзки

Адрес: 7401 Град Тараклия, Република Молдова, ул.”Ленина” 143/2
Телефони: 00373 294 23 950; 00373 294 23 985
Факс: 00373 294 23 920
Работно време: всеки работен ден от 9.00 до 17.30 ч.
Приемно време за граждани: всеки работен ден от 9.00 до 11.00 ч.
Време за консултации, справки и записване по телефона за прием: всеки работен ден от 14.00 до 16.00 ч.
E-mail: Consulate.Taraclia@mfa.bg

Източник
Министерство на Външните Работи

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button