Западни Покрайнини

535 000 € годишна субсидия за българските медии в Сърбия

Това договориха днес на среща с представители на българското малцинство в Сърбия Румен Радев и Александър Вучич.

Александър Вучич посрещна Румен Радев в Цариброд. Във фокуса на срещата бяха инфраструктурата, инвестициите, образованието и проблемите на българското национално малцинство.

Румен Радев

Съдбата на българското национално малцинство в Сърбия е от изключителна важност не само за България, а и за Сърбия, за нашите двустранни отношения и за европейската перспектива на целия регион. С президента Вучич проведохме конструктивен и напълно откровен разговор по отношение на проблемите на българското малцинство. Има ангажираност на българската държава и личен ангажимент от държавното ръководство на Сърбия. Поздравявам Александър Вучич за неговото лидерство и политическа отговорност да работим заедно за постигане на пълно историческо помирение.

Поставихме въпроса за финансирането на българските медии. Девет медии на български език дадоха своите заявки за три пъти повече финансиране от настоящото. Президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет за тях, който ще влезе в сила в срок от седем до десет дни. В много по-трудни времена българите в Сърбия успяха да запазят своята културна и национална идентичност.

Днес времената са други, днес тук да се наречеш българин не е срамно или страшно. Това, което очакваме от съгражданите си в Сърбия, е с активната си гражданска позиция и с решенията на местната власт нашето национално малцинство тук да не ни разделя, а да ни обединява

Румен Радев

В разговорите между двамата държавни глави е взето решение за връщане в понеделник в Босилеград на задържаната от сръбските гранични власти паметна плоча на загинали български граждани от Първата световна война. “Очаквам местният общински съвет по най-бързия начин да вземе решение за монтиране на плочата”, посочи президентът Радев. Румен Радев и Александър Вучич отбелязаха и постигнатия напредък при осигуряването на достъп до образование на български език в районите, в които живее българското национално малцинство.  

Тежкото икономическо положение на българското национално малцинство  беше откроено като ключов проблем за сънародниците ни в Сърбия. Това води до постепенното обезлюдяване на региона. По думите на Радев демографските проблеми не зависят от еднолични решения, а от системна политика и изрази надежда правителствата на България и Сърбия да ускорят работата по общите инфраструктурни проекти, които да подобрят свързаността и да създадат по-добри възможности за бизнеса.

След 30 години без издаване на български учебници, от миналата година вече имаме издадени такива за основно образование, очаква се процедурата  за предоставяне на крайни варианти и за средно образование скоро да приключи.

Призовах и местната власт, в която нашето национално малцинство е много добре представено, да върши много по-ефективна работа за привличане на инвестиции и увеличаване на заетостта.

Румен Радев

Александър Вучич изрази от своя страна готовността на Сърбия да насърчи интереса на инвеститорите към районите на българското национално малцинство. Както и за модернизация на транспортната инфраструктура, която да улесни туризма. По думите му българите и сърбите са два братски народа и призова сънародниците ни в Сърбия да обичат и чувстват за свои както своя български род и етническа принадлежност, така и родината си Сърбия. Обави се за нулева толерантност към случаи на дискриминация.

Въпросите бяха конкретни, аз казах на президента Радев, че много се бори за правата на хората тук… Все едно гледам себе си – като отида някъде в региона и се боря за правата на сръбския народ. За това гледам какво да помогна.

Днес ще отидем на Нешков връх двамата, ще положим цветя, където са погребани 49 сърби и 58 българи, загинали в братоубийствената война от 1885 г. Надявам се да успеем винаги да се наричаме помежду си братя. Мисля, че дълго не осъзнавахме грешките си във времената на двете световни войни. Мисля обаче, че в бъдеще не само ще се почитаме взаимно, но ще се обичаме и ще умеем да живеем едни до други и заедно.

Искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите… И ако някой каже, че се нуждаем от България само за да продължим по пътя към Европейския съюз, това не е така. Нуждаем се от България като съсед, като приятелска държава.

Александър Вучич

Какво ще се случи след толова иначе добри намерения, ще видим. Александър Вучич нерядко лавира според ситуацията. Засега Западните Покрайнини са както че умишлено най-изостаналия район на Сърбия, а икономическото душене бавно го обезбългарява.

Източник
БНРПрезидентството

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button