Бесарабия

Представиха сурва в Николаев

Българската общност в Украйна представи обичая Сурва в Николаев на 10 януари в културния дом на микрорайон Терновка.

сурвачки

На прага девойки с национални носии са посрещнали гостите с пита и сурвачки.

Заместник-директор на музея на българската култура е обяснила за гостите:

Сурва е български празник, по време на който се пеят сурвакарски песни, децата обикалят с дрянови клонки – сурвачки и сурвакат, удрят с тези клонки за късмет, здраве, щастие и пари. Готвят се определени ястия.

Днес определени блюда ще бъдат представени, ще има парад на българската кухня, всичко ще може да се опита. Такъв празник провеждаме за втори път и смятаме да стане постоянно събитие.

Ще има и концерт, имаме български групи, танци, хор. За съжаление, във връзка с неблагоприятните метеорологични условия, не успяха да дойдат българи от Херсон, Кировоград, Первомайск, Одеса, а отделно трябваше да има и техни номера. Затова пък ще посрещнем българския консул в Одеса – господин Горчивкин.

отец Валерий

Празникът е започнал с българска народна песен. След това мероприятието е било благословено от настоятеля на храма „Успение на Пресвета Богородица“, протоиерей Валерий, който дошъл с двамата си по-малки братя.

Днес е празничен ден и аз сърдечно ви поздравявам със светлия празник Рождество Христово. Желая Божие благословение на всички, които прославят святото име на Исус и вярват в Бога. На всички ви желая милост Божия.

Анатолий Волчо

Султан Мурат Каймаразов е поздравил гостите с празника и почел с медал човека с огромен принос за възраждането на българските традиции – Анатолий Волчо.

Прекрасно е да виждаме, че новото поколение запазва етническата култура. Николаевският край е едно многонационално семейство. Ние винаги носим със себе си своя край, който ни храни и пои. Днес е велик празник за народа и света. Съветът на националните дружества от Николаевска област прави много за това да има мир, в който има частичка от всеки от вас. Ние награждаваме най-добрите си представители, които съхраняват етническите традиции. Донесъл съм медал „Шевченко“. Анатолий Волчо съвсем отскоро се занимава с въпроса за българската култура, но той е заслужил този медал.

Мариана Михайлова Хлибова

Ученици от общообразователно училище №16 са представили в театрализирана форма българските традиции и как българите празнуват Сурва. Мариана Михайлова Хлибова, която работи в централната библиотека в Терновка, е разказала как българите се подготвят за празника „Сурва“ и как правилно се изработват сурвачките.

Главният организатор на мероприятието Анатолий Волчо е връчил благодарствени писма на жителите на Терновка, помогнали за организирането на празника.

Благодаря ви, че обичате и не забравяте народните си корени. Който не помни своето минало, няма бъдеще. Огромна благодарност и поклон. Благодарни сме за оценката на нашата работа – това означава, че не работим напразно

Заместник-председателят на Централния район Владимир Власенко е връчил на културния център грамота за възраждането на българските традиции и култура.

След концерта на всички присъстващи са имали възможност да опитат български национални ястия и да научат как се приготвят.

Източник
Украйна Днес

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button