Увеличиха приема на студенти от Бесарабия, Западните Покрайнини и Македония

Увеличиха приема на студенти от Бесарабия, Западните Покрайнини и Македония

Увеличиха на 1000 души бройката за българите от чужбина, които могат да бъдат приети като студенти, докторанти и специализанти в държавните висши училища.

Отделно от това страната ни отпуска още 150 бройки за студенти от Македония, 20 за докторанти от всички посочени държави, както и 120 месеца за специализация.

Министерство на Образованието проведе разяснителна кампания сред историческите български общности зад граница. Три групи експерти и представители на ДАБЧ са разяснявали реда, условията и възможностите за кандидатстване сред потенциални кандидат-студенти и техните родители. Първата група е посетила българите в Молдова и Украйна (за пръв път се организира кампания в Одеса). Втората – БЮРМ, Албания и Косово. Третата – Западните Покрайнини.

Освен редовен прием на студенти от българските общности зад граница. МОН всяка година осигурява до 15 субсидирани от държавата места в български университети. Предназначени са за класираните на първо място на националните олимпиади по български език и литература, както и за първенците на випуски.

Най-желани специалности и сред кандидат-студентите и от общностите зад граница са Медицина и Компютърни науки.


Източници: Dnes.bg, Дневник

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.