РС Македония

Заедно почетохме паметта на загиналите край Струмица

Представителите на армиите на Р България, Р Гърция, БЮР Македония, САЩ и граждани положиха венци в памет на загиналите край Струмица български войници.

Фондация „Българска памет“ организира за осма поредна година поклонение на българското военно гробище в Ново село (Македония) и тържествено честване на Деня на храбростта.

Да се поклонят пред подвига на героите в Ново село дойдоха стотици граждани и ученици от България, Македония и Западните покрайнини.

В поклонението взеха участие, представители на Президентството, Министерски съвет, Софийска община, Министерствата на отбраната на България и Македония, военните аташета на Гърция и САЩ, както и 250 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

В инициативата взеха участие вицепремиерът Румяна Бъчварова, полковник Николос Арамбацис – военно аташе на Гърция в Македония, полковник Том Бътлър – военно аташе на САЩ, представители на армията на Република Македония, гвардейци от Националната гвардейска част на България, евродепутатът Андрей Ковачев.

Дядо Стефан, архиепископ Охридски и митрополит Скопски, отслужи заупокойна литургия в памет на падналите герои. Главата на Макендонската църква дядо Стефан се обърна към множеството с призива да се учим от общата си история, за да градим заедно общото си бъдеще. Духовният водач изрази увереност, че хората от двете страни на границата сами ще покажат, че разделението не съществува.

Милен Врабовски

Да градим общото си бъдеще заедно! Това е един прекрасен пример за съвместно честване – неформален, искрен и опростен. Днес, заедно с нашите братя от Македония, с нашите партньори от държави-членки на НАТО и ЕС, ние разбираме истината за реалните форми на евроинтеграцията. Разбираме заедно и предаваме на младите поколения европейските ценности. Днес наблюдаваме един невероятен пример как хора, които някога са били от двете страни на барикадата, изповядвайки ценностите на ЕС и НАТО, днес могат да градят общото си бъдеще заедно.

Каза основателят и председател на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски.

Андрей Ковачев

Раните от миналото не трябва да ни разделят, а напротив – трябва да ни обединяват. Благодаря на Милен Врабевски за това, което прави – за неговата патриотична, но и европейска мисия – съвместно честване на нашето общо минало. Това са и многогодишните препоръки на Европейския парламент относно напредъка на Република Македония по пътя ѝ към ЕС. Това е прекрасен пример, че общата история може да ни обединява, а не да се използва за прокарването на разделителни линии. Надявам се занапред този градивен подход към добросъседските отношения да се мултиплицира и на други места в днешна Република Македония. Историческата памет е основа на идентичността на всяко общество и наш дълг, не само към нашите предци, но и към следващите поколения, е да я съхраняваме и почитаме.

Каза евродепутатът Андрей Ковачев.


Военното гробище в Ново село е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Македония. В него са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загиналите войници произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на България.

Почетни церемонии се там се организират от 2006-а година, но това е първото съвместно честване.

Източник
OffnewsБНТФондация "Българска памет"

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button